Caktoni kontroll

Schedule a review

00389 2 3091 484

Doza e shëndetit ditor

Kthehu te Doza e shëndetit ditor

06.07.2022

Tendiniti: simptomat, shkaqet dhe trajtimi

Tendiniti është inflamacion ose acarim i tendinave, ligamenteve të hollë që lidhin muskujt me kockat. Zakonisht ndodh pas lëndimeve të përsëritura të kyçeve, veçanërisht kyçeve të duarve ose kyçeve të këmbës.

Edhe pse tendiniti mund të shkaktohet nga lëndime të papritura, më së shpeshti ndodh për shkak të përsëritjes së të njëjtës lëvizje me kalimin e kohës. Prandaj, zakonisht ndodh edhe në gjunjë, thembra, bërryla ose shpatulla.

Cilat janë simptomat?

  • Ndjeshmëria
  • Ënjtje
  • Dhimbje, veçanërisht gjatë lëvizjes së kyçit të prekur
  • Ngurtësia

Cilët janë faktorët e rrezikut për tendinitin?

  • Mosha – me kalimin e moshës tendinat humbasin fleksibilitetin, duke i bërë ato më të prirura ndaj lëndimeve.
  • Profesioni – tendiniti zakonisht shfaqet në profesionet që kërkojnë lëvizje të përsëritura, tendosje të lartë fizike ose qëndrime të vështira.
  • Sportet – sportet si basketbolli, tenisi, noti, atletika ose golfi shpesh shoqërohen me tendinit. Në fakt, ka lloje të ndryshme të tendinitit në varësi të sportit që mund ta ketë shkaktuar, si p.sh. “bërryli i tenisit” apo “shpatulla e notarit”. Në këto raste është shumë e rëndësishme të ndiqni teknikat e duhura për të shmangur tendinitin.
  • Sëmundje të tilla si diabeti ose artriti reumatoid.

Cili është trajtimi?

Tendiniti duhet të trajtohet sa më shpejt që të jetë e mundur për të parandaluar dëmtimin e mëtejshëm të tendinit dhe për të shkaktuar këputjen e tij.

Shumica e rasteve të tendinitit mund të trajtohen me pushim, terapi fizikale dhe medikamente anti-inflamatore për të reduktuar dhimbjen dhe ënjtjen. Megjithatë, në raste më të rënda, mund të nevojiten trajtime të tjera si kirurgjia ose injeksione steroide.

Nëse simptomat janë të pranishme për disa ditë dhe ndikojnë në aktivitetet tuaja të përditshme, rekomandohet të shkoni te mjeku, për të vendosur një diagnozë të saktë përmes historisë suaj mjekësore, ekzaminimit fizik dhe imazherisë radiologjike.

Shërbimi i Kirurgjisë Ortopedike dhe Traumatologjisë në Spitalin klinik Zhan Mitrev përbëhet nga disa ekipe mjekësore që kanë përvojë në aplikimin e trajtimeve më të avancuara. Pacientët marrin një qasje të personalizuar gjatë procesit të diagnostikimit, trajtimit dhe rehabilitimit.

Rezervoni terminin tuaj në 00389 2 3091 484