Caktoni kontroll

Schedule a review

00389 2 3091 484

Doza e shëndetit ditor

Kthehu te Doza e shëndetit ditor

13.10.2020

VENAT VARIKOZE DHE TRAJTIMI I TYRE

Venat varikoze (variçet) janë vena të përdredhura, të zgjeruara, të fryra. Venat e ekstremiteteve të poshtme preken më shpesh nga ky problem. Kjo është për shkak të presionit të rritur gjatë qëndrimit dhe ecjes së zgjatur, gjatë së cilës valvulat venoze nuk funksionojnë siç duhet dhe gjaku nuk lëviz si zakonisht.

Gjaku përmes arterieve kalon nga zemra tek të gjitha organet, ndërsa venat kthejnë gjakun në zemër. Gjatë kthimit të gjakut në zemër, duhet të zotërohet forca e gravitetit dhe kjo ndihmohet nga kontraktimet (ngërçet) muskulore dhe valvulat e venave, të cilat funksionojnë si pompë. Valvulat hapen kur gjaku lëviz në zemër dhe mbyllen për të parandaluar kthimin e tij. Nëse këto valvula dëmtohen, gjaku kthehet prapa, akumulohet në vena duke shkaktuar shtrëngimin  dhe përdredhjen e tyre. Zakonisht, është një problem estetik, por nëse procesi vazhdon të përparojë dhe ata fillojnë të krijojnë shqetësime, ënjtje, dhimbje, ulçerë, atëherë nevojitet trajtim mjekësor.

Simptomat dhe shenjat

Venat me ngjyrë blu të errët / vjollcë

Venat e rrudhura ose përdredhura, të fryra

Rëndesë dhe dhimbje të këmbëve

Djegie, pulsim, kruajtje, ngërçe muskulore dhe ënjtje

Intensifikim i dhimbjes pasqëndrimit ulur për një kohë të gjatë ose qëndrimit të zgjatur në këmbë

Ndryshim i ngjyrës së lëkurës rreth venës së prekur (hiperpigmentim)

FAKTORËT E RREZIKUT

Mosha e thyer: plakja shkakton lëshimin dhe dështimin e funksionit të valvulave venoze të cilat rregullojnë rrjedhën e gjakut. Kjo çon në kthim të gjakut pas në vena, fillon të akumulohet në vend që të lëvizë në drejtim të zemrës;

Gjinia: gratë janë më të prirura ndaj venave varikoze (për shkak të ndryshimeve hormonale gjatë shtatzënisë, menopauzës, marrjes së kontraceptivëve)

Shtatzënia: vëllimi i qarkullimit të gjakut rritet pavarësisht ndryshimeve ekzistuese hormonale.

Historia familjare: nëse ndonjë nga anëtarët e familjes ka vuajtur nga venat varikoze

Obeziteti: Shtimi i peshës rrit presionin në venat

Qëndrimi në këmbë ose ulur për disa orë në ditë: gjaku nuk qarkullon siç duhet nëse pacienti është në të njëjtin pozicion për disa orë

Komplikimet e shkaktuar nga mostrajtimi i venave varikoze

Ulcerat: rreth kyçeve, ndryshimi i ngjyrës së lëkurës, dhimbje dhe plasaritje e lëkurës;

Tromboflebiti: përfshirja e venave të thella mund të çojë në një gjendje të rëndë të formimit të trombit dhe është e nevojshme të paraqiteni menjëherë tek mjeku;

Gjakderdhje: në rast të shpërthimit të venave sipërfaqësore  gjithashtu mund të kërkohet ndihmë apo këshilla mjekësore;

PARANDALIMI

Aktiviteti fizik

Rregullimi i peshës

Konsumi i ushqimeve të pasura me fibra dhe me pak kripë

Shmangni takat e larta

Shmangni pantallonat e ngushta

Ngritja e këmbëve mbi nivelin e zemrës

Ndryshimi i shpeshtë i pozicionit

Veshja e çorapeve të kompresimit si hapi i parë në trajtim

Diagnostikimi

Diagnostikimi bëhet në bazë të ekzaminimit fizik, kontrollit të ekstremiteteve të poshtme pas disa minutash qëndrimi për të vërejtur ënjtje dhe njolla në sipërfaqen e lëkurës.

Hapi i dytë është ekzaminimi me ultratinguj, i cili nuk është invaziv dhe kryhet në mënyrë të thjeshtë, për të vlerësuar funksionin e valvulave venoze, si dhe për të vlerësuar praninë e mundshme të trombeve.

Flebografia: Ekzaminimi me rreze X me ndihmën e një kontrasti që lejon shfaqjen e gjendjes aktuale të venave, valvulave venoze, praninë e trombeve, defekteve venoze dhe shfaqjen e venave të thella.

Ka 100% ndjeshmëri në diagnozën e trombozës së venave të thella. Nevojiten 30-45 minuta për tu kryer. Injektohet kontrasti intravenoz dhe me anë të aparatit agiograf bëhet vizualizimi i sistemit venoz. Rëndësia e kësaj metode është që sistemi i thellë venoz mund të vizualizohet në mënyrë fluoroskopike – rrjedha e kontrastit nga sistemi sipërfaqësor në sistemin e thellë venoz.
Përgatitja për procedurën: katër orë para ekzaminimit pacienti duhet të jetë i uritur dhe i etur. Përdoret një agjent kontrasti me bazë jodi, ndaj të cilit disa pacientë mund të jenë alergjikë.

Pas procedurës: është e nevojshme të konsumoni një sasi të madhe të ujit dhe lëngjeve në mënyrë që të jeni në gjendje të pastroni agjentin e kontrastit nga trupi më shpejt pa dëmtuar veshkat. Vendi i shpimit / prerjes do të shkaktojë dhimbje për disa ditë, por nuk duhet të kufizojë aktivitetet normale ditore. Pacienti mund të kthehet menjëherë në aktivitetet e përditshme normale. Rezultat pozitiv / çrregullim i mbushjes së venës është një shenjë e cila tregon se është i nevojshëm trajtimi mjekësor dhe përfshin shfaqjen e: trombeve, defekteve të mbushjes, ndërprerjeve gjatë kontrastit, venave të thella që nuk mbushen.

STRINING I VENAVE

Procedurë kirurgjikale që mund të kryhet nën anestezi të përgjithshme ose lokale, dhe është trajtimi përfundimtar për pamjaftueshmërinë kronike të venave dhe venave varikoze. Termi strining nënkupton tërheqjen e venës nëpërmjet kanalit të saj nënlëkuror përmes një prerjeje të vogël në zonën e bikinit, zakonisht bëhet fjalë për venën e madhe safene.

Prerjet mbyllen me qepje dhe e gjithë këmba është e mbështjellë me një fashë elastike që duhet të mbahet deri në kontrollin e parë. Ky operacion mund të kryhet si një operacion një ditor pa pasur nevojë të qëndroni në spital ose nëse ndërhyrja bëhet me anestezi spinale, duhet kohë për tu rikuperuar dhe është i nevojshëm qëndrimi një ditor në spital. Pacientët këshillohen të shmangin aktivitetin fizik për tre javë pas ndërhyrjes dhe të mbajnë një çorape elastike për një muaj.

Në klinikën tonë trajtimi i venave varikoze mbulohet nga Fondi i Sigurimeve Shëndetësore. Për më shumë informacion mund të na kërkoni në numrin tonë të telefonit 02/30 91 484 ku mund të bëni rezervimin e kontrollit apo të konsultimit me një nga mjekët tanë.

Komplikime të rralla

Reagim alergjik ndaj anestezisë

Gjakderdhje postoperative

Trombozë të venave të thella

Tromboemboli pulmonare

Lëndim nervor (dobësi dhe mpirje në zonën e prekur)

Infeksion