Уште една потврда за квалитетот на нашите лабораториски услуги

Дневна доза здравје

април 04,2021

Највисока оценка за успешно реализираната прва фаза од евалуацијата за идентификација на инфективни микроорганизми од респираторен карактер.

Постојано стремејќи се кон усовршување на нашиот квалитет, Лабораторијата за Генетика и Персонализирана Медицина при Клиничката болница Жан Митрев, годинава се вклучи во програматата за надворешена контрола на квалитет при врвната организација за сертификација CAP (College of American Pathologists Колеџ на Американските патолози), при што учинокот беше 100%. Добивме највисока оценка при евалуацијата за идентификација на инфективни микроорганизми од респираторен карактер.

CAP условите ги исполнуваат само најдобрите дијагностички лаборатории во САД и пошироко, а ова е уште еден доказ дека во клиниката Жан Митрев се работи по највисоки американски стандарди.

Покрај детекција на коронавирусот SARS-CoV-2 во нашата лабораторијата се детектираат и десетици други инфективни вируси и бактерии.