Во државава за прв пат поставена протеза која ја заменува дел од ногата и комплетниот зглоб

Дневна доза здравје

октомври 10,2019

– Имав огромни болки во ногата. Не можев да одам со месеци. Целото тело ме болеше. Немав нормален живот неколку години. Ми се влоши целиот живот… бев во агонија. И покрај направените две операции во државните болници туморот кој го имав во коленото повторно ми се врати. Бев очајна и не знаев дали има спас за мојата нога кој освен што не можев да ја употребувам ми причинуваше страшни неподносливи болки. Не спиев, не јадев, не живеев…–вака ја почна својата животна приказна младата велешанка која деновиве замина од нашата клиника одејќи исправено на двете нозе и покрај тешката состојба во која беше првично примена кај нас.

Тимот ортопеди од Zan Mitrev Clinic, а во случајов на чело со Д-р Сашо Младеновски, ортопедски хирург имаа вистински предизвик да спасат еден млад живот и да му овозможат зачувување на екстремитетот т.е. левата нога и нормален живот во иднина. Во повеќечасовната комплицирана операција беше отстранет голем дел од потколеничната коска и за прв пат во државава беше успешно поставена ревизиско-туморска протеза LPS rotation hinge (Limb Preservation system) што подразбира модуларен систем на импланти со кои е можно да се сочува екстремитетот во целост и да се воспостави неговата нормална функција.

Доктор Младеновски објаснува за тоа како пациентката беше примена во Zan Mitrev Clinic со која дијагноза и како течеше нејзиното лекување:

– Пациентката беше со дијагноза на агресивен гиганто-целуларен тумор на потколеничната коска. Два пати веќе била оперирана во друга медицинска установа во јавното здравство, меѓутоа, и по тие две операции истиот тумор повторно расте прогресивно и ја уништува потколеничната коска и зглобот во горниот дел во должина од 12 сантиметри.

Пациентката со силни болки и неможност да гази се јави кај нас, препратена од Фондот за здравство, со повик до приватните болници а меѓу кои беше и нашата, со прашање дали може овој пациент да биде згрижен и лекуван во Zan Mitrev Clinic. Ние како ортопедски одел со нашето искуство после 2000 операции на примарни, ревизиски и туморски примарни ендопротези на колена, колкови и рамења како тим ја прифативме и изјавивме дека може да биде лекувана така да пациентката остана тука и го доби лекувањето во нашата установа – појаснува доктор Младеновски.

Тој потенцира дека со оваа операција за прв пат во нашата држава се вгради LPS revision rotation hinge безцементна протеза на колено.

– Се работи за модуларен систем што се употребува кај големи коскени дефекти, предизвикани од деструктивни неопластични процеси на коските и зглобовите, кај луѓе со состојби по незараснување или лошо зараснување на интраартикуларни скршеници и изразена остеопороза, кај пациенти кои имаат потреба од повторни ревизиски операции а биле претходно поставени примарни или ревизиски импланти на големите зглобови. Кај оваа пациентка се направи радикална ресекција на самиот тумор, значи недостасува повеќе од една третина од потколеничната коска и на нејзино место се постави систем којшто во целост ја надополнува изгубената коскена структура. Овој систем освен коскената структура го надополнува и недостатокот на сите потребни лигаменти на самиот коленски зглоб кои се жртвувани во процедурата за отстранување на туморот – објаснува доктор Младеновски.

Овој комплексен систем беше успешно имплантиран и по завршувањето на операцијата пациентката престојуваше во болницата уште 7 дена со постепено започнување на рана физикална терапија во смисла на крио-терапија, постепено станување и благо оптоварување на ногата бидејќи мора да се почека временски период од 6 до 8 недели за комплетно враснување на бесцементните тела кои се пласирани внатре во коските.

– Пациентката имаше одлично заздравување и моментално е пратена на физикална терапија, почна да гази 100% на ногата, значи почна да ги извршува секојдневните активности и можам со задоволство да кажам дека операцијата е успешно завршена со најдобар можен резултат којшто постои во овој тип на хирургија – заклучува доктор Младеновски.

На првата контрола по престојот дома пациентката се чувствуваше одлично одејќи со двете нозе. Наскоро се очекува да се ослободи и од патерицата како средство за потпирање и комплетно да се врати на секојдневниот живот.