Зошто треба да се внимава со храната во топлите денови?

Дневна доза здравје

јули 07,2020

Топлото време и несоодветното складирање, приготвување и послужување на храната го зголемува ризикот од нејзино расипување што може да биде причина за труење со храна. Препораките се едноставни но многу важни.

Пред употреба задолжително е миење на земјоделско-градинарските производи (свеж зеленчук и овошје).

Термичка подготовка на храна и нејзина консумација веднаш по подготовката. Ако тоа не се направи, така подготвената храна да се стави во фрижидер на +4 °C, а пред употребата да се загрее на +100 °C.

Избегнувајте производи кои не се термички обработени, и бидете внимателни со консумација на сладолед и разни кремови.

Високите температури и влажноста во летниот период овозможуваат забрзан раст и развој на бактериите во самата храна.

Друга причина е и зголемената активност на луѓето. На лето, многу почесто се готви надвор, се оди на пикник или се кампува. Со тоа, кујнските и хигиенските критериуми (фрижидерот, термостатот за контролирање на готвењето, машината за миење садови) се на пониско ниво.

Најчести се труењата од салмонела, стафилококи и ешерихија. Како примарни намирници кои се најзаслужни за „расипување на стомакот“ се месото, млечните производи и јајцата. Но, опасните микроорганизми може да се кријат и во свежото овошје и зеленчук доколку не ги чуваме и не ги миеме на правилен начин.

Знаци и симптоми на труење со храна:

 • повраќање
 • дијареја
 • грчеви или болка во абдоминалниот дел
 • недостаток на енергија или слабост
 • губење апетит
 • висока температура
 • болка во мускулите

Препораки:

 • Консумирајте безбедна храна и вода за пиење.
 • Јадете само храна која е добро зготвена и се служи веднаш (топла).
 • Јадете овошје и зеленчук што сте го измиле со безбедна вода или сами сте го излупиле.
 • Пијте вода или газирани пијалаци кои се флаширани и запечатени или многу топло кафе или чај.
 • Користете мраз направен од флаширана или дезинфицирана вода.
 • Мијте ги рацете често и долго со сапун и вода.