00389 2 3091 484
јули 14, 2021
Кислородот е компонента која е од суштинска важност за нашето тело. При тоа, кога говориме за оксигенирање т.е снабденост на телото со кислород, не мислиме само на дишењето како процес, туку и на останатите процеси кои се одвиваат во нашето тело. Кислородот учествува во бројни метаболни реакции, како што е добивање енергија преку оксидација на хранливите материи. Од друга страна, кога клетките во нашето тело ќе бидат лишени од кислород, тие умираат.
Експертите откриле врска помеѓу ракот и недостатокот на кислород, бидејќи е докажано дека клетките на ракот се анаеробни, односно не им е потребен кислород за размножување. Докажано е и дека алкалниот PH ја фаворизира оксигенацијата на организмот.
Правилната оксигенирање, помага да се елиминира токсичниот отпад преку оксидација. Во овој процес, од суштинско значење е правилното функционирање на црвените крвни клетки кои пренесуваат хемоглобин до сите клетки на телото, бидејќи самиот хемоглобин е протеинот одговорен за транспорт на кислород.
Консумирајте алкална исхрана: некои намирници оставаат кисели остатоци што доведува до намалување на pH вредноста на крвта. Тоа е храна од животинско потекло (месо, млечни производи) и рафинирана и преработена храна. Додека пак зеленчукот, овошјето, јатките, семињата и житарките креираат алкална средина. Ако второто преовладува во нашата исхрана, нивото на кислород се зголемува.
Одржувањето на високо ниво на кислород не само што помага во спречување на болести, туку исто така помага да се зголеми виталноста, да се подобри функцијата на мозокот и да се намали стресот.