Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

12.01.2023

Јануари се одбележува како месец за свесност за ракот на грлото на матката

ХПВ (human papilloma virus) е најчесто пренесуваната инфекција по сексуален пат и е воедно најчестиот причинител на рак на грлото на матката.

Како да се заштитиме?

 • ХПВ вакцина
 • Редовни гинеколошки прегледи
 • Навремен третман

ХПВ е најчесто пренесуван вриус по сексуален пат и најголемиот дел од популацијата се заразува веднаш по започнувањто со сексуални односи. Затоа користењето на презерватив може да го ограничи ширењето на ХПВ. Доколку инфекцијата со овој вирус е упорна, може да предизвика рак на грлото на матката. Постојат повече од 100 вида ХПВ, но не сите предизвикуваат рак. Дел од нив предизгикуваат кондиломи или други заболувања.

Ризици

Имунолошки статус – оние кои се имунокомпромитирани е многу поверојатно да имаат континуирана ХПВ инфекција, овде спаѓаат и ХИВ позитивните.
Коинфекција – луѓето кои имаат и други сексуално преносливи болести како херпес, хламидија или гонореа, многуповеројатно е да развијат отпорна ХПВ инфекција која ќе премине во рак на грлото наматката.
Пушење – конзумирањето тутун го зголемува ризикот од сите видов рак вклучително и рак на грлото на матката.

Симптоми

Ран стадиум

 • Крварење/крварење по сексуален однос
 • Нередовно постменопаузално крварење
 • Обилен вагинален исцедок
  Овие симптоми не секогаш значат рак, но доколку ги забележите важно е веднаш да се обратите на преглед кај гинеколог.

Напреден стадиум

Со напредувањето на болеста, може да се појават дополнително уште посериозни симптоми:

 • Континуирана болка во карлицата
 • Губење на тежина, замор, губење на апетит
 • Чуден мирис на вагиналниот исцедок и вагинални проблеми
 • Отоци на нозете

Палијативната грижа вклучувајќи ублажување на болка и симптоми може да помогне во подобрување на квалитетот на живот.

Третман

Третманот зависи од типот на лезии, можност за пристап и методи. Некои од лезиите се преканцерогени другите канцерогени и затоа е потребен индивидуален третман по мерка, во зависност од пациентот.

Оперативен третман

Се состои од отстранување на различна количина ткиво од конкретна област зафатена од болеста и секако околното ткиво. Истиот може да биде направен вагинално или преку рез на стомакот.
– Радиотерапија
Станува збор за зрачење насочено на површината зафатена со канцер и околните засегнати ткива. Зраците навлегуваат во телото и ги уништуваат канцерогените клетки, при што ракот бива елиминиран делумно или целосно, а потоа канцерогените клетки се елиминираат од телото.
– Хемотерапија
Претставува спроведување на повторливи третмани со токсични лекови. Серија од неколку третмани се една или повеќе состојки се дава интравенозно (преку инфузија) со цел да ги брзо убие размножувачките ќелии.

Нашата акција со цел навремена превенција вклучува неколку опции:

 • Гинеколошки преглед + ПАП + HPV + Chlamydia trachomatis, Trichomonas vaginalis и Neisseria gonorrhoeae (со PCR метода) по цена од 7300 ден
 • Гинеколошки преглед + ПАП + HPV по цена од 5500 ден
 • гинеколошки преглед + HPV по цена од 4250 ден
 • гинеколошки преглед + Chlamydia trachomatis, Trichomonas vaginalis и Neisseria gonorrhoeae (со PCR метода) по цена од 3550 ден
 • Резултати од PCR за 1-2 дена.
 • Chlamydia trachomatis, Trichomonas vaginalis и Neisseria gonorrhoeae од прва утринска урина (со PCR метода) по цена од 1800 ден.

Пациентите може сами да си достават прва утринска урина

За закажување термин ве молиме јавете се на 02/3091-484