Закажете преглед

Закажи преглед

Почитувани,

Користејќи ги дигиталните информациски и комуникациски технологии, Zan Mitrev Clinic обезбеди електронски пристап до здравствените услуги кога не е потребна или можна Ваша лична посета.

Воведуваме online консултација, советување со лекар специјалист од одредена област во траење од 10 минути која е овозможена преку видео комуникација.

За време на видео разговорот, лекарот може да ве советува за терапијата, да предлага стратегии за домашна нега или да препорача дополнителни медицински испитувања.

Закажете online консултација преку нашата интернет страница www.zmc.mk или на следниот линк zmc.tiktak.mk

Со почит,

Zan Mitrev Clinic

389 2 3091500

Последни новости од нашата клиника

Назад до Блог

05.05.2020

Hand Hygiene Day, 2020 “Медицински сестри и акушерки, безбедната грижа е во вашите раце!”

Секоја година на 5ти Мај се одбележува светскиот ден на хигиена на раце. Целта на оваа кампања е да се подобри хигиената на раце во рамките на здравствените организации, со што ќе се заштитат од инфекции и пациентите и здравствените работници.

Оваа година темата “SAVE LIVES: Clean your hands”, е посветена на медицинските сестри и акушерки, кои се препознаени како херои од прва линија кои имаат многу важна улога во превенција на инфекции за што заслужуваат посебно признание и почит.

Кампањата за хигиена на раце 2020, потенцира дека миењето раце е една од најефикасните мерки која придонесува во спречување на појава и ширење на инфекции, вклучувајќи го и вирусот кој ја предизвикува болеста COVID 19.

Соодветната хигиена на раце е подеднакво важна како за здравствените работници така и за секој поединец во општеството.

Светската Здравствена Организација за 2020 цели кон следново: хигиена на раце како глобален приоритет, промена во однесувањето на поединецот и особено ангажирање на здравствените работници во улогата на безбедна грижа кон пациентите и превенција на инфекции.

Хигиена на раце во здравствени установи значи миење на раце или/и дезинфекција со алкохолен дезинфициенс. Има конкретни препораки кога се мијат раце – кога се видливо контаминирани или кога се работи со пациент со спорогени бактерии (Clostridium difficilae), во останатите ситуации оправдана е употреба на дезинфициенс – според ефикасност, потребно време и достапност.