Се што треба да знаете за миоми на матката

Дневна доза здравје

јули 07,2024

Миоми (фиброми) на матката се неканцерозни израстоци на мускулното ткиво на матката. Може да е еден или повеќе со различни големини.

Неколку генерални карактеристики

 • Вообичаено ги погодуваат жените на возраст меѓу 30 и 40 години.
 • Доколку се појавиле на помлада возраст, миомите растат побрзо.
 • Постоење на миом кај член од семејството, укажува на зголемен ризик за вас.
 • Прекумерната тежина (дебелината) и високиот крвен притисок, се дополнителни ризик фактори кои ја зголемуваат можноста да ви се појави миом.

Симптоми

Миомите (фиброиди) можат да предизвикаат многу благи симптоми, воопшто да немате симптоми, но и да бидат сериозни како:

 • Притисок врз мочниот меур или ректумот
 • Често мокрење
 • Инконтиненција на урина (неволно, неконтолирано подмочување)
 • Запек и/или ректална болка
 • Болка во долниот дел на грбот и/или стомакот
 • Надуеност, болна непријатност во пределот на вашиот стомак
 • Промени во менструалниот циклус, обилни крварења

Што ги предизвикува миомите?

Сеуште нема конкретен одговор што точно што ги предизвикува миомите. Утврдено е дека нивниот раст е поврзан со женските хормони естроген и прогестерон. А студиите покажуваат дека поголема е веројатноста да добиете миом доколку менструалниот циклус ви започнал на помлада возраст.

Компликации

 • Анемија. Некои жени со миом кои имаат невообичаено обилно крварење за време на менструацијата и/или пред/потоа. Ккао резултат на тоа стануваат анемични, со чувство на замор и недостаток на енергија, а во сериозни случаи, до проблеми со срцето.
 • Проблеми со плодноста и бременоста. Во некои случаи, миомите може да ги блокираат јајцеводите или ако растат долж внатрешниот ѕид на матката може да го отежнат закачувањето на оплодената јајце клетка.
 • Поголемите миоми може да трпат внатрешен распад чии продукти како непожелни се разнесуваат во општата циркулација во организмот на жената.

Кога да се обратите на лекар?

 • Обилно крварење за време на менструацијата
 • Циклуси кои станале поболни од претходно
 • Често мокрење или неможност да го контролирате протокот на урина
 • Промена во времетраењето на менструацијата
 • Нова, долготрајна болка или тежина во долниот дел на стомакот или карлицата
 • Планирање на бремености пoстоење на миом
 • Анемија