8 shtatori – Dita Botërore e Fizioterapistëve

Doza e shëndetit ditor

Shtator 09,2021

Shënimi i Ditës Botërore të Fizioterapistëve filloi në vitin1996 kur u promovua për herë të parë si e tillë nga Organizata Botërore e Fizioterapisë. Në këtë ditë, angazhimi kryesor është për të rritur ndërgjegjësimin për kontributin që japin fizioterapistët në shoqëri, duke u mundësuar njerëzve të jenë të lëvizshëm, të ndihen mirë dhe të pavarur.

Këtë vit tema që është në fokus është rehabilitimi, KOVIDI “i gjatë” dhe natyrisht roli i fizioterapistëve në trajtimin e personave të prekur nga Kovidi “i gjatë”.

Faktet tregojnë se: 1 nga 10 pacientë që i janë nënshtruar infeksionit të Kovidit do të shfaqin simptoma të të ashtuquajturit KOVID “i gjatë” për një periudhë prej 12 javësh ose më tepër.

Simptomat nuk janë të njejta për të gjithë, dhe për këtë arsye rehabilitimi duhet të jetë i personalizuar duke iu përshtatur nevojave të çdo pacienti.

Fizioterapistët luajnë një rol kyç në ofrimin e rehabilitimit të sigurt dhe efektiv, i cili është thelbësor për shërimin nga kjo sëmundje.