A keni dëgjuar ndonjëherë për litotripsinë?

Doza e shëndetit ditor

Dhjetor 12,2021

Ju tingëllon e ndërlikuar dhe e panjohur? Në fakt është një procedurë për thyerjen e gurëve (kalkulave) në zonat urogjenitale me ndihmën e një aparati lazer.

Problemi i pranisë së depozitave të kalciumit, të cilat krijojnë copëza guri të madhësive të ndryshme është i zakonshëm dhe mund të jetë shumë i pakëndshëm dhe i dhimbshëm.
Shpesh, përveç dhimbjeve të forta në pjesën e poshtme të barkut, mund të manifestohet edhe me praninë e gjakut dhe madje edhe me copa të vogla në urinë. Këta gurë gjithashtu mund të shkaktojnë infeksione që mund të çojnë në probleme të ndryshme të traktit urinar.

Prania e gurëve diagnostikohet me anë të ekos në uretrër, fshikëzës ose veshkave, pas së cilës mjeku do të rekomandojë hapa të tjera për zgjidhjen e këtij problemi.
Ne në Spitalin klinik Zhan Mitrev përdorim lazerin Ho: YAG për të thyer gurët në traktin urogjenital. Ky lazer ka një efekt të dyfishtë, foto-termik dhe foto-mekanik. Shfaqja e impulsit, me një gjatësi vale 2100 nm, i cili absorbohet shumë nga uji, transmeton energji në formën e valëve goditëse që prodhojnë një efekt kavitacioni në mjedisin e lëngshëm, duke shkaktuar pluhurim (thyerje të gurit në formën e grimcave shumë të vogla si pluhur) ose fragmentim të gurit, pa procedura kirurgjikale invazive.

Është efektiv për trajtimin e të gjitha llojeve të ndryshme dhe përbërjeve kimike të gurëve dhe është një zgjidhje optimale edhe për ata gurë që janë veçanërisht të vështirë për t’u aksesuar (arritur). Përveç kësaj, fuqia e tij më e lartë prej 35 W i mundëson këtij sistemi të kryejë llogaritje të mëdha dhe operacioni të jetë efikas dhe më i shpejtë. Gama e gjerë e kombinimeve të shumta të frekuencës dhe energjisë i mundëson urologut të zgjedhë mjedisin e duhur për çdo trajtim.

Frekuenca e ulët dhe energjia e lartë përdoren për fragmentim të shpejtë dhe të ashpër, ndërsa cilësimet e energjisë së ulët dhe frekuencës së lartë lejojnë që gurët të pluhurosen në grimca aq të vogla saqë mund të asgjësohen pa asnjë shqetësim ose shqetësimi mund të jetë minimal tek pacienti.

Përdoret në endurologji dhe në litotripsi endokirurgjike. Procedura kryhet në spital nga mjek urolog i trajnuar posaçërisht.
Në varësi të madhësisë, strukturës dhe vendndodhjes së gurit, si dhe simptomave dhe shkallës së obstruksionit, kirurgu mund të kryejë një sërë operacionesh: URS – ureteroskopi, RIRS – kirurgji retrograde intrarenale dhe PCNL – nefrolitotomi perkutane.

Litotripsia e kryer me MultiPulse Ho është një alternativë e shkëlqyeshme krahasuar me ESWL tradicionale (Extracorporeal Shockwave Lithotripsy), pasi përfshin një rrezik më të ulët të komplikimeve dhe një shkallë më të lartë efikasiteti dhe sigurie, pavarësisht nga lloji i gurit që do të trajtohet. Krahasuar me procedurat e tjera kirurgjikale, ajo ka avantazhin e pamohueshëm të minimizimit të gjakderdhjes dhe lëvizjes së gurëve (retropulsionit) gjatë operacionit.

Kjo metodë është minimalisht invasive dhe ka shumë përfitime të shumta për pacientët, disa prej tyre janë:

  • Zhdukje të menjëhershme të simptomave
  • Kohë shumë të shkurtër rikuperimi dhe rikthimi në aktivitetet e përditshme
  • Efekte anësore minimale

Dr. Goran Joviq
Kirurg – urolog