A keni dëgjuar për herpes zoster?

Doza e shëndetit ditor

Shkurt 02,2022

Herpes zoster është një infeksion viral i lëkurës i shkaktuar nga i njëjti virus si variçela (lija e dhenve). Shkakton skuqje të dhimbshme dhe flluska në lëkurë. Mund të shfaqet në çdo pjesë të trupit, por në të shumtën e rasteve shfaqet në zonën ndërbrinjore, majtas ose djathtas.

Kushdo që ka pasur variçela (linë e dhenve) mund të zhvillojë herpes zoster, sepse pasi të ketë kaluar variçela, virusi qëndron në trup dhe është joaktiv, por mund të riaktivizohet me kalimin e kohës, duke shkaktuar herpes zoster. Është vlerësuar se 15% e popullsisë mund të preket nga ky virus i lëkurës në një moment të jetës së tyre dhe kjo zakonisht prek individët mbi 60 vjeç.

Shkaqet e herpes zoster nuk dihen saktësisht, por mendohet se individët që janë në depresion ose ata që kanë përjetuar stres shumë të rëndë, që kanë sistem imunitar të dobët, kanë më shumë gjasa të preken prej tij.

Simptomat më të zakonshme të herpes zoster janë:

 • Dhimbje, djegie, kruajtje dhe/ose ndjesi shpimi në zonën e lezionit përpara se të shfaqet
 • Skuqje e lëkurës dhe flluska
 • Kruajtje kur lezioni thahet
 • Parehati në stomak
 • Ethe
 • Ndjeshmëri ndaj dritës
 • Dhimbje koke
 • Dhimbje muskulore
 • Lodhje

Komplikimet e herpes zoster

Megjithëse herpes zoster është zakonisht një gjendje vetëkufizuese që nuk rrezikon jetën e personit të prekur dhe zhduket brenda një ose dy javësh, ai mund të jetë shumë i dhimbshëm dhe në disa raste mund të çojë në komplikime.

Komplikimet më të zakonshme të shkaktuara nga herpes zoster janë:

Neuralgjia post-herpetike: ndodh kur dhimbja vazhdon shumë kohë pas zhdukjes së ndryshimeve të lëkurës.
Probleme neurologjike: Herpes zoster mund të shkaktojë encefalit, paralizë të fytyrës ose probleme me dëgjimin ose ekuilibrin.

 • Infeksione të lëkurës: ndodhin kur komplikimet e lëkurës nuk trajtohen siç duhet.
 • Humbje e shikimit: shkaktohet nga herpes zoster okulist, që shfaqet brenda ose rreth syrit.

Duke pasur parasysh ndërlikimet e mundshme, është thelbësore të identifikohen simptomat e para dhe të drejtoheni tek mjeku specialist për të filluar trajtimin sa më shpejt të jetë e mundur.

Në Spitalin klinik Zhan Mitrev në dispozicionin tuaj është departamenti i Dermatologjisë i përbërë nga një ekip profesionistësh të kualifikuar të cilët mund të plotësojnë të gjitha nevojat tuaja dhe t’ju udhëheqin gjatë procesit të diagnostikimit dhe trajtimit, duke ofruar një qasje të personalizuar për çdo pacient.