Inflamacioni akut i veshit tek fëmijët

Doza e shëndetit ditor

Maj 05,2023

Ekzistojnë dy lloje të otitit media akut: otitis media akut dhe otitis media me efuzion/rrjedhje.

Otitis media me efuzion, i njohur në mjekësi edhe si otitis media sekretore, është një gjendje në të cilën veshi i mesëm mbushet me lëng jo-infektiv dhe seroz.

Zakonisht shfaqet te fëmijët nga mosha 6 muaj deri në 3 vjeç dhe mund të zhvillohet në dy drejtime: lëngu kullon vetë brenda 4 – 6 javësh ose mbetet dhe kthehet në një infeksion me simptoma: ulje të dëgjimit, qelbëzim/sekrecion, temperaturë, dhimbje etj.

Shkaqet e shfaqjes së efuzionit

Shkaku i shafaqjes së efuzionit, pra drenazhit të dobët në veshin e mesëm, është mosfunksionimi i tubit Eustachian, pra i kanalit që shërben për të barazuar presionin në veshin e mesëm.

Mosfunksionimi mund të shkaktohet nga:

 • tubi Eustachian i pazhvilluar,
 • adenoidet e skuqura/përflakura
 • inflamacione ose ftohje të traktit të sipërm respirator ose alergji që shkaktojnë probleme/pengesa në zgavrën e hundës
 • keqformime të tubit Eustachian

Në këtë kontekst, është veçanërisht e rëndësishme të përmenden faktorët predispozues si: ftohja, qëndrimi në kopshte dhe çerdhe, pirja nga shishja gjatë qëndrimit shtrirë në shpinë, qëndrimi në ambientet e pirjes së duhanit, mos ushqimi me gji, infeksionet e shpeshta të veshit apo anomalitë e lindura kraniofaciale.

Simptomat

Simptomat më të zakonshme në otitis media me efuzion janë:

 • vështirësi në dëgjim në njërin ose të dy veshët
 • ndjesi e mbushjes së veshit
 • njdesi e plasaritjes së veshit
 • vështirësi në të folur
 • paqëndrueshmëri gjatë ecjes

Metoda e diagnostikimit

Diagnoza vendoset gjatë ekzaminimit otoskopik, ku vizualizohet një membranë e turbullt e daulles së veshit dhe pas saj ka lëng me flluska ajri që luhaten. Për të konfirmuar diagnozën, bëhet timpanometria, e cila tregon palëvizshmëri të daulles së veshit.

Trajtimi

Trajtimi është individual për çdo fëmijë. Në disa raste, mund të ndodhë një remision i pavarur i efuzionit dhe zgjat 4-6 javë. Duke vepruar kështu, jepet terapi vitaminash e pasuruar me zink, ndërsa antibiotikët, antihistaminet dhe dekongestantët konsiderohen se nuk ndihmojnë në përmirësimin e gjendjes.
Nëse efuzioni vazhdon më shumë se 2 muaj, bëhet miringotomia dhe nëse është e nevojshme adenoidektomia, gjatë së cilës tek fëmija bëhet mënjanimi i bajames së tretë. Një pjesë e vogël e daulles së veshit pritet në vesh, evakuohet sekrecioni dhe lirohet presioni nga veshi i mesëm, më pas vendoset një tub ventilimi që do të qëndrojë në daulle të veshit në mënyrë që të sigurojë ventilim derisa tubi Eustachian të vendosë funksionin e tij.

Nëse ndërhyrja e nevojshme vonohet, mund të çojë në komplikime të tjera si:

 • inflamacione akute të përsëritura të veshit të mesëm
 • probleme në të folur
 • ndryshimet strukturore të daulles së veshit
 • zvogëlimi i dëgjimit