Mundeni nxehtësinë këtë verë, qëndroni të sigurt

Doza e shëndetit ditor

Korrik 07,2023

Temperaturat e larta këto ditë dhe nxehtësia e tepërt mund të çojnë në goditje nga dielli, rraskapitje, ngërçe, të fikët, ënjtje dhe skuqje të lëkurës.
Për t’ju mbrojtur, ne kemi përgatitur disa këshilla bazë që duhet të ndiqni për të qëndruar të sigurt dhe të shëndetshëm.

Nëse  përjetoni ndonjë nga simptomat e listuara më sipër, telefononi qendrën tonë të kontaktit dhe kërkoni ndihmë në 02/3091-484.

Këshilla parandaluese:
🚰 Hidratoni veten dhe qëndroni në ambiente të freskëta, kjo do të lejojë trupin tuaj të qëndrojë në një gjendje normale
🚿 🛁 Praktikoni dushe ose banja freskuese
👕 Vishni rroba të lehta, që marrin ajer, të bëra nga materiale natyrale
🛑 Shmangni konsumimin e tepërt të pijeve alkoolike dhe të ëmbla, si dhe atyre që përmbajnë kafeinë.
🍲 Konsumoni ushqie te lehta dhe vakte të vogla
👶 👴 👵 Kujdesuni për personat prane jush të cilët janë të ndjeshëm ndaj pasojave të nxehtësisë së tepërt (fëmijët, gratë shtatzëna dhe të moshuarit).

Organizata Botërore e Shëndetësisë, së bashku me Organizatën Botërore Meteorologjike, Programin e Kombeve të Bashkuara për Mjedisin (UNEP) dhe Organizatën Ndërkombëtare të Punës kanë krijuar gjithashtu një aplikacion special falas të quajtur SunSmart Global UV APP që ju ndihmon të mbroheni nga rreziqet e shkaktuara nga dielli dhe promovon shëndetin global. Me ndihmën e tij mund të shihni parashikimin 5-ditor të rrezatimit UV, me theks të veçantë në pjesët e ditës kur eshte e domosdoshme marrja e masave mbrojtese ndaj rrezeve te diellit. Është e disponueshme ne google play dhe app store.