Sëmundjet e lindura të zemrës

Doza e shëndetit ditor

Dhjetor 12,2021

Kjo temë, edhe pse është diskutuar shumë herë, është ende aktuale dhe ngjall interes në popullatën e përgjithshme, për faktin se bëhet fjalë për një sëmundje e lindur. Prandaj, le të kujtojmë:

Cilat janë sëmundjet kongjenitale të zemrës?

Ato janë një seri keqformimesh të strukturës së zemrës dhe/ose enëve të mëdha të gjakut që formohen në fazën e fetusit dhe mund të zbulohen gjatë shtatzënisë, gjatë lindjes ose në një moment më vonë në jetë.

Cilat janë shkaqet e kësaj sëmundjeje?

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), shkaqet mund të jenë gjenetike, infeksione, faktorë mjedisorë dhe statusi ushqyes i nënës. Tek 50% e rasteve të anomalive gjenetike është pothuajse e pamundur të identifikohet shkaku.

Shumica e anomalive të zemrës mund të diagnostikohen gjatë shtatzënisë me anë të kontrollit me ultratingull të zemrës së fetusit. Megjithatë, simptomat mund të shfaqen në lindje ose disa muaj pas lindjes, në varësi të gjendjes. Në disa raste, ato mund të mos shfaqen për vite me rradhë.

Trajtimi i problemeve kongjenitale të zemrës

Në varësi të llojit të sëmundjes së zemrës dhe ndikimit të saj, trajtimet zakonisht janë kirurgjikale dhe kryhen nga ekipe multidisiplinore të specializuara përkatësisht, të cilat janë kurative në një përqindje të konsiderueshme të rasteve.

Parandalimi

Meqënëse, tek më shumë se gjysma e rasteve nuk dihet shkaku i këtyre sëmundjeve kongjenitale të zemrës, mënyra më e mirë për t’i parandaluar ato është zbulimi i hershëm, nëpërmjet ekokardiografisë fetale gjatë shtatzënisë ose ekzaminimit kardiologjik pediatrik të fëmijës në lindje.

Sëmundje kongjenitale të zemrës tek adoleshentët dhe të rriturit

Vlerësohet se shumica e pacientëve të operuar në periudhën neonatale arrijnë pjekurinë dhe bëjnë jetë normale.
Ofrimi i kujdesit për pacientët me sëmundje kongjenitale të zemrës kërkon bashkëpunimin e ekipeve multidisiplinare për të siguruar këshillim, diagnozë dhe trajtimin e duhur të çdo pacienti.

Ekipi multidisiplinar i departamentit të kardiologjisë në Spitalin klinik Zhan Mitrev përfshin kardiologë, kardiologë pediatër, kardiologë intervenues, kardiokirurgë, si dhe anesteziologë dhe intensivistë të specializuar në trajtimin e pacientëve me sëmundje kongjenitale të zemrës dhe terapi për çdo pacient.

Nëse vuani nga sëmundje kongjenitale të zemrës dhe/ose keni pyetje, mund të rezervoni takimin tuaj me mjekun kardiolog në 02 3091-484. Aktualisht paketa kardiovaskulare është me -20% zbritje.