00389 2 3091 484
август 22, 2018
Топлото време и несоодветното складирање, приготвување и послужување на храната го зголемува ризикот од нејзино расипување што може да биде причина за појава на здравствени тегоби (труење со храна) на оние кои ја консумираат таа храна. Препораките се едноставни но многу важни.
Пред употреба задолжително е миење на земјоделско-градинарските производи (свеж зеленчук и овошје).
Термичка подготовка на храна и нејзина консумација веднаш по подготовката. Ако тоа не се направи, така подготвената храна да се стави во фрижидер на +4 °C, а пред употребата да се загрее на +100 °C.
Избегнувајте производи кои термички не се обработени, и бидете внимателни со консумација на сладолед и разни кремови.
Високите температури и влажноста во летниот период овозможуваат забрзан раст и развој на бактериите во самата храна.
Друга причина е и зголемената активност на луѓето. На лето, многу почесто се готви надвор, се оди на пикник или се кампува. Со тоа, кујнските и хигиенските критериуми (фрижидерот, термостатот за контролирање на готвењето, машината за миење садови) се на пониско ниво.
Најчести се труењата од салмонела, стафилококи и ешерихија. Како примарни намирници кои се најзаслужни за „расипување на стомакот“ се месото, млечните производи и јајцата. Но, опасните микроорганизми може да се кријат и во свежото овошје и зеленчук доколку не ги чуваме и не ги миеме на правилен начин.
Знаци и симптоми на труење со храна:
Препораки: