00389 2 3091 484
јули 30, 2020
Топлото време и несоодветното складирање, приготвување и послужување на храната го зголемува ризикот од нејзино расипување што може да биде причина за труење со храна. Препораките се едноставни но многу важни.
Пред употреба задолжително е миење на земјоделско-градинарските производи (свеж зеленчук и овошје).
Термичка подготовка на храна и нејзина консумација веднаш по подготовката. Ако тоа не се направи, така подготвената храна да се стави во фрижидер на +4 °C, а пред употребата да се загрее на +100 °C.
Избегнувајте производи кои не се термички обработени, и бидете внимателни со консумација на сладолед и разни кремови.
Високите температури и влажноста во летниот период овозможуваат забрзан раст и развој на бактериите во самата храна.
Друга причина е и зголемената активност на луѓето. На лето, многу почесто се готви надвор, се оди на пикник или се кампува. Со тоа, кујнските и хигиенските критериуми (фрижидерот, термостатот за контролирање на готвењето, машината за миење садови) се на пониско ниво.
Најчести се труењата од салмонела, стафилококи и ешерихија. Како примарни намирници кои се најзаслужни за „расипување на стомакот“ се месото, млечните производи и јајцата. Но, опасните микроорганизми може да се кријат и во свежото овошје и зеленчук доколку не ги чуваме и не ги миеме на правилен начин.
Знаци и симптоми на труење со храна:
Препораки: