14 септември светски ден на атописка егзема

Дневна доза здравје

септември 09,2021

Атописката егзема е една од најраспространетите кожни болести во светот и една од најпотценетите. Атописката егзема често се отфрла како „само состојба на кожата“, а потребите на пациентите не се решаваат навремено и на соодветен начин.
Затоа заедницата за атописката егзема од пред неколку години се организира со активности за одбележување на 14 септември како ,,Светски ден на атописката егзема,, со цел за да се подигне свеста за болеста и да се проговори за товарот кој таа го носи врз пациентите. Но и за здравствените работници да ја препознаат потребата за нега и третман што е одраз на мулти-димензионалната природа на болеста.

Неколку збора за атописката егзема

Атопискaта егзема односно дерматитис е повеќе од хронична потреба на чешање на кожата проследена со сувост. Атопискиот дерматит влијае на целокупниот живот на пациентите. Тоа е хронична состојба на пруритис која се карактеризира со сува кожа. Најчесто започнува во раната детска возраст и често е придружена со други атопични состојби, како што се астма и алергичен ринокоњуктивитис. Атопискиот дерматитс се појавува кај приближно 20-30% од детската популација и 2-10% од возрасната популација. Кај луѓето со лична или семејна историја на атопија (тенденција за развој на алергиска состојба), многу е поверојатно да се појави и развие атопичен дерматитис.

Атопискиот дерматитис кај децата

Атопискиот дерматит е многу честа болест кај децата. Помеѓу 10 и 15% од новороденчињата заболуваат од атопичен дерматит по првиот месец од животот. За среќа, тоа е исто така заболување кое се лекува. Симптомите може лесно да се контролираат и кај 4 од 5 деца атопискиот дерматитис може да исчезне сам од себе околу петтата година од животот.
Атопискиот дерматитис најчесто е предизвикан од алергија. Многу важна улога во третманот на оваа болест, игра откривањето на предизвикувачот на атопискиот дерматитис и негово редуцирање т.е елеминират на алергиските предизвикувачи со цел да се минимизира појавата на симптомите.

Исхрана

Многу видови на храна, особено кравјото млеко може да предизвика алергиска реакција која потоа води до појава на атопискиот дерматитис. Токму поради тоа се препорачува да се дои што е можно подолго. Најмалку 6 месеци бебето да се храни само со мајчино млеко, а потоа да се воведе дополнително хранење со шише или цврста храна.

Пушењето

Пушењето цигари може да доведе до појава на алергија дури и за време кога бебето се наоѓа во стомакот на мајката. Ова е една од причините зошто бремените жени треба да престанат со пушење и треба да биде задолжително забрането пушењето и од други лица околу бебето во првите 12 месеци од живот.

Грини од домашна прашина

Грините не може да се забележат со голо око, тие се микроскопски паразити кои најчесто се наоѓаат во теписи, душеци и кадифени играчки. Сите извори на грини (паразити) од домашна прашина треба да се отстранат од опкружувањето на бебето што е можно повеќе. Како на пример:

 • Отстранете ги сите кадифени играчки, како и теписи и завеси кои можат да собират прашина во собата на бебето.
 • Често чистети ги теписите и завесите во другите соби каде што би можело да престојува бебето дури и за кратко време.
 • често проветрувајте ja куќата, дури и во зима, за да се спречи растот на грините од домашната прашина
 • Користете анти-грини чаршафи, душеци и постелнини за вашето бебе
 • Користете специјална пудра или пена за уништување на овие паразити
 • Консултирајте се со вашиот лекар за други конкретни совети
  Домашни миленици

Домашните миленици, особено мачките, може да предизвикаат алергиски реакции. Истите треба да се чуваат подалеку од бебето, а доколку е потребно и да се отстранат од внатрешните простори од вашиот дом.

Генетска предиспозиција

Повеќето деца (но не сите) кои развиваат алергија имаат генетска предиспозиција и доколку не се внимава или не се третира соодветно тие може да добијат таканаречена „атопија“. Оваа предиспозиција е наследена од родителите. Се додека тоа не може да се смени, бидете внималтелни и следете ги гореспоменатите препораки, и на тој начин ќе можете да ги превенирате или да ги минимизирате симптомите на атопичниот дерматитис кај вашето дете.

Атописки дерматитис и астма

Астма кај децата како и атопискиот дерматитис најчесто се предизвикани од алергиска реакција. Најдобар начин за превенција на астма кај вашето дете е превенција на атопискиот дерматитис. Доколку истиот се појавува, потребно е да се елиминираат предизвикувачите на оваа болест со цел да се избегне појавата на симптомите на астма и нејзино развивање.

Третман на симптомите на атопискиот дерматитис

Третманот на симптомите на атопискиот дерматитис кај вашето дете е едноставен и може да биде многу ефикасен. За да добиете добри резултати од третманот, потребно е ригорозно да ги следите советите од докторот секој ден. Нашите педијатри и дерматолози се секогаш на располагање да ви понудат соодветен третман и стручни совети.

 • Докторот ќе ви препорача нанесување на крема за одржување на кожата мека и влажна кај детето.
 • Доколку кај детето се појавува црвенило докторот може да ви препише маст што содржи кортизон, истата треба да се користи во кратoк временски период и во мала количина.
 • Бидејќи алергијата на храна често доведува до симптоми на атопискиот дерматитис, лекарот може да препише ,,елиминациска,, исхрана за да открие која храна предизвикува лезии на кожата. Истата се спорведува додека не исчезнат симптомите.
 • Во потешки случаи докторот може да препише орален антихистамин за да се редуцира инфламацијата и чешањето.
 • Чешањето знае да направи рани и во тој случај бактериска инфекција за која докторот може да препише антибиотска маст.
 • Водата исто така може да предизвика чешање, но бебето мора да се капе. Се препорачува:
  Капње Еднаш дневно кое ќе трае максимум 5 минути
  Водата за капење да е млака не потопла од 35 степени Целзиусови
  Во водата треба да биде ставено мало за капење или антисептик.

  #UniteForAtopicEczema #AtopicEczemaDay