18-24 ноември е Светската недела за рационална употреба на антибиотиците

Дневна доза здравје

ноември 11,2021

Шири свесност, спречи отпорност (Spread awareness, stop resistance) е слоганот под кој се одвива овогодинешната недела за подигање на свеста за рационалната употреба на антибиотиците.

Оваа глобална кампања се одржува секоја година од 18 до 24 ноември и има за цел да ја зголеми свеста за антимикробната резистенција (AMR); и промовирање на најдобрите практики меѓу јавноста, здравствените работници, ветеринарите и сите кои работат со животни, здравствените работници во земјоделството како и креаторите на политиките за употреба на антибиотици се со цел да се спречи појавата и ширењето на инфекции отпорни на микроби.

Антимикробните средства – вклучувајќи антибиотици, антивирусни, антигабични и антипаразити – се лекови кои се користат за спречување и лекување на инфекции кај луѓето, животните и растенијата. Низ целиот свет, бактериите, вирусите, габите и паразитите се менуваат, прилагодувајќи се и повеќе не реагираат на лековите што се користат за лекување на инфекциите што ги предизвикуваат. Оваа антимикробна отпорност го отежнува лекувањето на инфекциите, што го зголемува ризикот од ширење на болеста, тешка болест и смрт.
Одговорно користете ги овие лекови за да се зачува нивната делотворност и за следните генарции!