Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

11.05.2023

12 мај – Меѓународен ден на медицинските сестри

Меѓународниот ден на медицинските сестри се одбележува на 12 мај секоја година уште од далечната 1974 година. Овој датум се слави низ целиот свет за да се одбележи придонесот на медицинските сестри во општеството. Нивната професија е фокусирана на грижата за поединци, семејства и заедници за тие да можат да постигнат и одржуваат оптимално здравје и квалитет на живот. Медицинските сестри може да се разликуваат од другите даватели на здравствена заштита според нивниот пристап кон грижата за пациентите, обуката и опсегот на пракса во најразлични области.

Нека е честит денот на медицинските сестри.