Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

24.03.2023

24 март Светски ден на туберкулозата

Туберкулозата е честа, и во многу случаи смртоносна, заразна болест предизвикана од различни видови на микобактерии, обично Mycobacterium tuberculosis. Обично ги напаѓа белите дробови, но може да влијае и на други делови од телото. Се шири преку воздухот кога луѓето кои имаат активна ТБ инфекција кога кашлаат, киваат или на друг начин ја пренесуваат својата плунка преку воздухот. Ако не се лекува, убива повеќе од 50% од сите инфицирани.

Светскиот ден на туберкулозата оваа година се одбележува на 24 март. На овој ден се преземаат активности за подигање на јавната свест за глобалната епидемија од туберкулоза и напорите за елиминирање на болеста. Денот се одбележува секоја година и го одбележува денот кога во 1882 година д-р Роберт Кох ја воодушевил научната заедница објавувајќи дека ја открил причината за туберкулозата – бацилот на ТБ.

Во времето на објавата на Кох во Берлин, туберкулозата беснела низ Европа и Америка, предизвикувајќи смртен исход кај секој седми заболен. Откритието на Кох го отвори патот кон дијагностицирање и лекување на туберкулозата. Денес туберкулозата предизвикува смрт на околу 1,7 милиони луѓе секоја година, главно во Третиот свет.

Во 1982 година, на стогодишнината од објавувањето на причинителот на туберкулозата, Меѓународното здружение против туберкулоза и белодробни заболувања, предложи 24 март да биде прогласен за официјален Светски ден на туберкулозата. Во 1996 година, Светската здравствена организација се приклучи широк спектар на други засегнати организации со цел да го зголеми влијанието на Светскиот ден на туберкулозата.