Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

19.03.2013

5ти Уро-Онколошки Зимски Конгрес 2013

5ти Уро-Онколошки Зимски Конгрес 2013

Од 30.01. до 02.02.2013 во МАНУ се одржа “5от Уро-онколошки Зимски Конгрес” (5th Uro-Oncology Winter Congress) на Еуро- Азиската Уро-онколошка асоцијација, во организација на Турската уролошка асоцијација и МАНУ. Како поканети предавачи беа присутни еминентни професори од САД, Египет и сите Балкански земји. Преку орални, видео и постер презентации беа прикажани најактуелните теми во урологијата во дијагностика и третман на малигните заболувања, со посебен осврт на роботска хирургија.

Специјалната болница „Филип Втори“ зема активно учество на конгресот со 4 презентации и тоа:

“Adenocarcinoma arising in urachal cyst” – др. Марјан Кузманоски

“Simultaneous surgical treatment of the abdominal aneurism and kidney’s tumor” – др. Марјан Кузманоски

„Тotal duodenopancreatectomy with right radical nephrectomy and retroperitoneal lymph dissection during a malignant tumor of the pancreas with surrounding infiltration“ – Прим. др. Јован Мирчевски

„Urogenital cancer and bone metastasis“ – Проф. др. Ѓорѓе Зафироски

Акад. проф. др. Живко Попов беше дел од извршниот одбор на конгресот и како поканет предавач имаше свое предавање на тема „Cancer after renal transplantation – Macedonian experience“.

Во рамките на конгресот се одржа и „hands on training“ работилница за лапароскопија