Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

27.12.2022

Брадикардија: симптоми и превенција

Брадикардијата е претставува бавна работа на срцето, под 60 отчукувања во минута и во повеќето случаи нема патолошки карактер. Почеста е кај возрасни лица и доколку е симптоматска можна е потреба од вградување на електростимулатор на срце (пејсмејкер). Постојат физиолошки исклучоци на брадикардија кои не бараат посебно внимание, а тие се пад на срцевата работа под 60/мин во тек на длабок сон или спора работа на срцето во мир која е типична за физички активни луѓе и атлети. За дефинирање на дијагнозата на брадикардијата и проценка на изрзаеноста најчесто кај пациентите се изведува најмалку 24ч електрокардиограмско мониторирање (24ч ЕКГ Холтер).

Кои се причините за појава на брадикардија?

Кога станува збор за патолошка брадикардија, најчеста причина е стареењето на срцето. Повеќето патолошки брадикардии кои бараат имплантација на пејсмејкер имаат тенденција да се појават кај постари лица, кај кои стареењето на срцето доведува до стареење на клетките за генерирање или спроведување на електрични импулси, тие дегенерираат и престануваат да ја вршат функцијата. Затоа, најважниот фактор на ризик е напредната возраст, но има и други ризик фактори како:

  • Проблеми со природниот пејсмејкер на срцето т.е. Синоатријалниот јазол
  • Проблеми со спроведувањето на импулсите од преткоморите кон коморите
  • Хипотироидизам
  • Срцев удар или исхемична болест на срцето
  • Воспаление на срцето (миокардитис)
  • Претходна операција на срцето
  • Вродени срцеви мани (кај деца)
  • Електролитни нарушувања во крвта
  • Некои лекови и токсини
  • Некои системски инфламаторни и ревматски болести

Како се манифестира брадикардија?

Брадикардијата е најчесто асимптоматска, но кога ќе се појават симптоми тие може да се манифестираат како:

Вртоглавица или синкопа (губење на свеста) – Бавната работа на срцето предизвикува намалена циркулацијата на крвта во мозокот, предизвикувајќи вртоглавица или губење на свеста, односно синкопа.
Нетолеранција на напор – Бавното испумпување на крвта од срцето не успева да одговори на зголемената побарувачка за крв од ткивата. Како последица на тоа ткивата не добиваат доволно кислород и се јавува замор, чувство на гушење, па дури и чувство на притисок во градите.

При постоење на брадиаритмија со атриовентрикуларен блок од повисок степен може да предизвика срцето да престане да чука привремено за неколку секунди, во повторувачка форма, и може да предизвика ненадејна смрт. Во овие случаи, неопходно е да се дејствува што е можно поскоро, и да се обезбеди стабилна и одржлива електрична активност на срцето. Може да има и други манифестации, како што се конфузија или губење на меморијата или отежнато дишење.

Кои се компликациите од брадикардија?

Како резултат на бавна работа на срцето е неадекватна циркулација на крвта во организмот може да се јави срцева слабост, чести синкопи со потенцијални трауми од пад, а во екстремни случаеви и да дојде до срцев застој и смрт.

Третман на брадикардијата зависи од изразеноста, симптомите и причините. Често брадикардијата може и да е резултат на употреба на лекови за намалување на срцевата фрефекција како бета блокатори и во тие случаеви доволно е да се намали дозата или да се исклучат од терапијата од страна на ординирачкиот лекар. Во одредени случаеви потребно е вградување на уред за стимулација на работат на срцето наречен електростимулатор на срце или пејсмејкер.

Во Клиничката болница Жан Митрев, која е специјализирана за дијагностика и третман на сите срцеви заболувања, ви стои на располагање догогодишен искусен тим на кардиолози, електрофизиолози и кардиохирурзи кои ви нудат решение за сите ваши проблеми со срцето.

Закашете го вашиот преглед на 02 3091 484