Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

04.06.2016

Д-р Тања Анѓушева предавач на Меѓународната конференција “Истражување во физичкото образование, спортот и здравјето“

Медицинскиот директор на специјалната болница „Филип Втори“ д-р Тања Анѓушева имаше предавање на Втората меѓународна конференција „Истражување во физичкото образование, спортот и здравјето“. Темата со која се обрати д-р Анѓушева беше насловена „ Генетиката, спортот и квалитетот на живот“. Во неа беа опфатени сегментите , причините и последиците од можностите кои ги нудат генетските испитувања кај спортистите. Првенствено во подобрување на квалитетот на живот до крајната цел постигнување на најдобри резултати . Наскоро тимот на д-р Жан Митрев ќе започне со овие испитувања со што нашата болница ќе биде прва во регионот и пошироко која ќе ги нуди генетските анализи за спортистите но и за сите кои сакаат подобро здравје. На конференцијата учествуваа видни експерти од повеќе европски земји , Шпанија, Германија, Словачка , Романија како и од земјите кои некогаш беа во составот на СФРЈ . Организатор е Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, поточно Факултетот за Физичко образование, спорт и здравје, а истата завршува утре.