Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

07.04.2022

Денеска е Светскиот ден на здравјето

Наша планета, Наше здравје

Се слави секоја година на 7 април, под покровителство на Светската здравствена организација (СЗО). А овогодинешното мото е наша планета, наше здравје.
Во 1948 година, Светската здравствена организација го одржа Првото Светско Здравствено Собрание на кое одлучи секоја година да го слави 7 април како Светски ден на здравјето.

Светскиот ден на здравјето се одржува со цел да го одбележи основањето на СЗО и организацијата го гледа како можност да го привлече светското внимание на темата здравје која е од големо глобално значење. СЗО организира меѓународни, регионални и локални настани на овој ден поврзани со одредена тема.

Светскиот ден на здравјето е признаен и се одбележува во голем број земји во светот, но и од невладини организации кои третираат прашања од јавното здравје. Тие исто така организираат активности и ја истакнуваат својата поддршка.

Во услови на тековната пандемија и растечкото загадување на планетата, болестите како рак, астма и срцеви заболувања брзо се зголемуваат. Светската здравствена организација има за цел да го насочи глобалното внимание на итните активности потребни за „да се одржат луѓето и планетата здрави“.

Затоа додека се грижиме за себе и нашите блиски, да не забораваме да се грижиме и за нашата планета.