Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

10.07.2017

Два пати годишно од Крк до Скопје, за да бидам сигурен за мојата здравствена состојба

Антун Скомаршиќ (72) од Крк, Хрватска се одмораше од авионскиот лет во неговата соба на одделението во Специјализираната болница ЖАН МИТРЕВ. И овој пат допатува на редовен контролен преглед после бајпас операцијата на левата потколенична регија направена од д-р Жан Митрев во септември,2010 година. “ Откако не го прифатиле во болниците во Хрватска, пациентот дојде кај нас. Испитувањата покажаа дека има опасност да ја изгуби левата нога поради артеросклеротска болест на нозете.  Затоа веднаш беше направена операција на левата нога бидејќи беше во напреден стадиум. Четири месеци подоцна задоволен од успешната операција се направи бајпас на десната нога поради загрозената циркулација. И по 10 месеци, тој беше повторно наш пациент кога му беше направена замена на левиот колк поради изразената дегенeративна болест на колкот“, објасни д-р Тања Анѓушева.

За време на утринската визита имаше можност да се сретне со д-р Жан Митрев, да се консултира со него, но и пофали дека е во добра состојба. По средбата со д-р Митрев, Скомаршиќ се посвети на нашиот разговор. “Секоја година по 2 пати доаѓам на контролен преглед. Овде се чувствувам како дома затоа што имам доверба во докторите и не ми претставува никаков проблем, ниту пак стрес патувањето во Скопје. Тоа е доволен доказ дека сум презадоволен од севкупната медицинска услуга и поддршка која ја имам од 2010 година па се до сега“. Во меѓувреме медицинскиот персонал отпочна со подготовките за контролниот преглед кај д-р Тања Анѓушева со кои се во постојан контакт. Неговата смиреност и кооперативност беше за пофалба. “ Ги знам процедурите и во ред е кога има што да се следи, затоа што така и успехот е загарантиран“, дополни тој. За стручноста и љубезноста на  д-р Жан Митрев, д-р Тања Анѓушева со кои се во комуникација, вклучително и за целиот персонал од сите нивоа не штедеше на зборови… Разговорот го продолживме за неговата фамилија, за внуците, за животот во Крк, но и за неговите пензионерски денови…

Дека ова е врвен медицински центар во регионот потврдува и фактот што тој овде низ 7-те години се среќавал со многу Хрвати. “Интересно е што сите на почеток, вклучително и некои доктори од Хрватска беа скептични дека овде во Македонија, има таков доктор, таква стручност и професионалност. Но, откако се` ќе се заврши добро сите ние имаме само пофални зборови за оваа болница. Многу животи се спасени, а за тоа веќе се свесни и доста доктори од Загреб. Така, еден од нив, пред да ми биде направена последната операција во 2015 година ми рече да одам во Македонија, односно овде и дека само тука може да ми помогнат, а во Загреб сигурно нема. И навистина, така бидна.Во 2015 имав почеток на гангрена на стапалото на левата нога. Ми беше направена бајпас операција и бев 55 дена на  хоспитализација овде. Се добро се заврши и сум среќен што можам да одам, ако претходно тоа ми беше голем проблем. Ете сега и сам, без придружба дојдов од Крк”, заврши тој.

До следното видување за уште еден пријатен разговор со Скомаршиќ му посакуваме да го служи здравјето, а за спомен од оваа посета му ја чуваме фотографијата од него и д-р Митрев!