Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

22.06.2015

Европски конгрес на здружението на радиолошки техничари и техничари по нуклеарна медицина

Уште една награда за болницата „Филип Втори“

Во периодот од 22-24 мај 2015 се одржа Европски конгрес на здружението на радиолошки техничари и техничари на нуклеарна медицина во Врњачка Бања – Србија.На овој конгрес беа презентирани теми од областа на магнетната резонанца, компјутерската томографија, нуклеарната медицина, радиотерапијата, како и други делови на радиологијата. Исто така беа спроведени и работилници за истражување, практика базирана на докази, како и едукација на кој начин треба да се пишува за публикации.На конгресот беа презентирани орални стручни предавања од страна на поканетите говорници, меѓу кои и Специјалната Болница,, Филип Втори’’.Нашето предавање беше на тема: “ПРТ водена под Компјутерска Томографија” чии предавач беше радиолошкиот технолог Дарко Стојановски.Темата беше прифатена од страна на колегите со голем интерес бидејќи оваа метода единствено се работи во нашата болница и се уште не се применува во другите медицински центри низ целиот Балкан. Ова беше одлична можност да се согледа работата и сподели искуството на радиолочките технолози од европските, пред се од балканските држави.Радува фактот што на овој конгрес на нашиот радиолошки технолог Стојановски му беше доделена награда т.е. плакета за најдобра стручна презентација.