Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

02.11.2015

„Филип Втори“ дел од 6-от Конгрес на педијатри на Република Македонија

„Филип Втори“ дел од 6-от Конгрес на педијатри на Република Македонија

Во организација на Здружението на педијатри на Р. Македонија во периодот од 8- 11 октомври во Струга се одржа 6-от Конгрес на педијатри на Р. Македонија. На истиот земаа учество повеќе од 600 лекари од Македонија како и експерти од Европа и светот.

Конгресот свечено беше отворен од страна на првата дама на Р. Македонија г-ѓа Маја Иванова која е покровител на настанот. На конгресот беа презентирани повеќе актуелни теми. Акцентот беше ставен на ретките болести, трансплантацијата, интензивната нега и терапијата, развојната неврологија и пореметувањата кај децата – рано дијаностицирање на аутизам и вакцинацијата. Особено внимание беше посветено на секцијата за педијатриска кардиологија и кардиохирургија, на која меѓу модераторите беа Проф. д-р Розана Кацарска и Академик д-р Жан Митрев.

Со свои предавања се престави и тимот на „Филип Втори“ предводен од Академик д-р Жан Митрев со темата Хируршко лекување на пациенти со вродени срцеви мани (Cardiovascular treatment for patient with congenital heart disease) , д-р Тања Анѓушева со темата Миксом на десна комора , приказ на случај ( Right ventricular myxoma – a case report) и д-р Иван Милев со темата Интервентно лекување на пациенти со структурни мани на срцето (Percutaneous interventions of structural heart defects – single center experience).