Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

20.10.2017

Физиотерапевтите презентираа наши пракси на Конгресот на физиотерапевти на Црна Гора

Во периодот од 6 – 8 октомври 2017 година се одржа Вториот конгрес на Физиотерапевти на Црна Гора, на кој присуствуваа и нашите физиотерапевти Блаже Арсов и Никодин Велјановски, членови на Македонското физиотерапевтско здружение. Во присуство на околу 200 физиотерапевти од државите од регионот и пошироко тие презентираа два студии на случај кои ги применуваат во секојдневната работа во болницата ЖАН МИТРЕВ. Блаже Арсов претседател на Македонското физиотерапевтското здружение имаше презентација на тема „ВЛИЈАНИЕТО НА РАНАТА ФИЗИОТЕРАПИЈА КАЈ ПАЦИЕНТ ПО ОПЕРАЦИИ НА СРЦЕ И АБДОМЕН ВО „ZAN MITREV CLINIC“ – приказ на случај“, а потпретседателот Никодин Велјаноски зборуваше за ИНТЕНЗИВНА ФИЗИОТЕРАПИЈА ВО КОМБИНАЦИЈА СО ФУНКЦИОНАЛНА МАГНЕТНА СТИМУЛАЦИЈА (фмс) КАЈ ПАЦИЕНТ ПО ОПЕРАЦИЈА НА АКУТНА АОРТНА ДИСЕКЦИЈА ВО „ZAN MITREV CLINIC“ – приказ на случај.

Претседателот на Македонското физиотерапевтско здружение Блаже Арсов во рамки на своето присуство на конгресот оствари неколку средби и состаноци со претставниците на WCPT (Светската конференција за физиотерапија) Дејвид Гориа и Сара Базин каде и се договорија следните чекори кон решавање на пречките за регулација на професијата во Македонија. Исто така, ова беше добра можност и да се најави и поканат колегите за учество на Првиот семинар на Македонското здружението кој ќе се организира на 1 декември, 2017 во болницата Жан Митрев.

Конгресот се одржа под покровителство на Министерството на здравство на Црна Гора под мотото „Вредноста и значењето на Физиотерапијата“. На свеченото отворање на конгресот се обрати претседателката на европскиот регион на светската конфедерација за физиотерапија WCPT, Сара Базин и генералниот секретар на WCPT, Дејвид Гориа.