Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

17.11.2016

Генетичката дијагностика во функција на превенција на кардиоваскуларни заболувања

Во пресрет на годинешното Собрание на кардиохирурзи, претседателот на Здружението за кардиохирургија на Р.Македонија, Академик д-р Жан Митрев, пред новинарите ја најави темата на средбата: Генетските испитувања во третман на кардиоваскуалрните заболувања.  Како број 1 по смртност на пациенти се кардиоваскуларните заболувања, па затоа  е и неопходноста да се прави генетиска дијагностика кај овие заболувања.

Сега, тоа е достапно за сите заинтересирано во Република Македонија, но и пошироко. На едно место да се реализираат сите испитувања, односно во една институција да се направи, дијагностика, генетско тестирање, а при тоа да се поврзе и со клиничката пракса, сега е овозможено во нашата болница“, изјави д-р Митрев пред новинарите. Ова е голем исчекор за медицината, нешто што не е познато како ваков концепт, во една институција ниту во европски рамки, додаде тој. Следна за испитување во рамките на генетската лабараторија ја најави и канцер дијагностиката преку генетските тестирања.

Тој потенцираше за значењето од вакви средби како обврска на здружението, а во насока на подобрување на дијагностиката и третманот на пациентите преку едукација, размена на искуства, презентирање на новитети пред сите членови, но и останатите чинители кои се дел од оваа тематика. На средбата се обратија како генетичарите од генетската лабараторија која е во рамките на болницата “Филип Втори“ и  експерти од странство со актуелни предавања од оваа тема. Новитет кој се разликува од стандардните дијагностички тестови, токму поради раната идентификација за ризик на развивање на одредена срцева болест.  Генетското тестирање, како вид медицински тест со којшто ќе се идентификуваат измени во гените на пациентите, може да предупреди и навремно да информира за присуство на генетско заболување, да помогне во одредување на веројатноста за развивање на некоја болест (генетска предиспозиција) или за пренесување на генетска болест на поколенија. Срцевите заболувања, како едни од најчестите заболувања на денешницата се доволна провокација да бидат третирани од страна на генетиката.

Докторите, генетичарите од тимот на др. Жан Митрев, во рамките на Собранието, во своите презентации ставија акцент на предностите од претскажувачкото генетско тестирање за срцеви болести. Презентација на темата имаа и меѓународни експерти на специфични области од генетиката.