Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

25.05.2016

„ Хипократовата заклетва во оваа болница максимално се почитува ме гледаа како да сум им татко“

Бериша Шаќир 72 годишен професор по математика во пензија родум од Косовска Митровица во нашата болница е примен поради скратување на левата нога и неможност да се движи, да ја свиткува и исправа во целост, состојба која го довела до силно ограничување на општата животна активност. Не случајно помош побарал од тимот на д-р Жан Митрев.
„ Кога веќе беше неподносливо морав да го решам проблемот кој секојдневно ми го успоруваше и отежнуваше животот. Одлуката да дојдам во оваа болница ја донесов преку разговор со некој Ваши поранешни пациенти, слушајќи ги нивните искуства од деновите кои ги поминале овде. И да, тоа што тие го зборуваа околу третманот и грижата за пациентите во болницава, од сега ќе го раскажувам и јас.
За овие 8 дена професионално и максимално посветено се однесуваа кон мене како да сум им татко. Огромна благодарност до д-р Младеновски кој ме оперираше, на физеотерапевтите кои ми помагаа повторно да застанам на нозе преку континуираните вежби , на целиот персонал кој беше тука покрај мене. Во оваа болница Хипократовата заклетва се почитува во пракса секојдневно, максимално.“ раскажува професорот по математика.
Ортопедскиот хирург д-р Сашо Младеновски кој е раководител на ортопедскиот одделво „Филип Втори“ околу дијагнозата и оперативниот зафат на г-динот Шаќир ни посочи:
„ На пациентот му се вгради тотална ендопротеза на левиот колк со ацетабуло пластика, со што се постигна продолжување на ногата до нормална должина и воспоставување на физиолошкиот опсег на движење на колкот. Операцијата беше повеќе од успешна бидејќи по првата контрола поточно по неполни 15 дена од операцијата пациентот се движи без помош на ортопетски помагала“.
Професорот по математика повторно е на нозе ,иако навлезен во седмата деценија од животот, вели дека мора да биде здрав за да им се најде на 4 деца и 13 внуци.