Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

03.12.2015

Извештај од учество на конгрес на Физиотерапевти во Хрватска

Во периодот од 19 до 22 Ноември во Опатија ,Хрватска се одржа Конгрес на Физиотерапевти со меѓународно учество во организација на Хрватската Асоцијација на Физиотерапевти (ХЗФ) и Хрватската Комора на Физиотерапевти .На конгресот свое учество имаа 134 автори кои презентираа 46 усмени и 18 постер презентации.Конгресот во овие три дена беше посетен од околу 300 физиотерапевти од Хрватска, Македонија, Србија, Словенија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Полска, Малта и Италија.

Воедно на конгресот беа присутни претставници од Светската конфедерација за Физиотерапија (WCPT) кои изразија интерес за развојот на Физиотерапијата во Македонија и беа остварени неколку состаноци во рамки на конгресот .

На покана на Претседателката Снјежана Бенко  на ХЗФ ,на овој конгрес активно учествуваваше и претставник од СБХБ “Филип Втори” Дипл. Физиотерапевт Блаже Арсов кој беше дел од работното  претседателство на сесијата за кардиореспираторна физиотерапија и се претстави со две усмени презентации на тема:
1. Физиотерапевтска предоперативна процена на ризик факторите за развој на стернални компликации после кардиохируршки третман – наши искуства
2. Функционална магнетна стимулација (FMS) versus електромуслкулна стимулација (EMS) кај кардиоваскуларни пациенти со нервно мускулна слабост стекната на одделот за интензивно лекување
Како  коавтор на презентациите се јавува Дипл.Физиотерапевт Олгица Димитров

Апстрактите од  презентациите се објавени во стручното научно списание

Physiotherapia Croatica http://hzf.hr