Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

16.02.2024

Како да знаете дали вашето дете страда од несоница?

Како детска несоница се категоризира состојбата при која се појавуваат: потешкотии при заспивање кај децата или многу лесен сон или чести ноќни будења (до 15 пати) со неможност да заспие без помош од родител/старател.
Кај децата често е присутно нарушувањето на сонот. Се проценува дека голем број од посетите на педијатар се поврзани токму со некој проблем со спиењето.

Еве неколку знаци кои би можеле да покажат дека вашето дете доживува несоница:

  • Тешкотии со заспивање: Ако вашето дете има проблеми со заспивањето, често се буди во текот на ноќта или се буди рано наутро и има проблеми со повторното заспивање, тоа може да биде показател за несоница.
  • Несоодветен распоред на спиење: Останувањето до доцна и тешкото станување наутро може да биде знак за проблеми со спиењето.
  • Поплаки за замор или поспаност во текот на денот: Ако вашето дете се жали дека се чувствува изморено или поспано во текот на денот, дури и откако имало можност да спие доволно, тоа може да биде показател дека не спие мирно во текот на ноќта.
  • Промени во однесувањето или расположението: Тие може да се манифестираат со тешкотии во концентрацијата, промени во училишните перформанси или раздразливо однесување.
  • Отпор пред спиење: Ако вашето дете покажува значителен отпор пред спиење и има анксиозност или грижа поврзана со спиењето, ова може да укаже на несоница.
  • Важно е да се напомене дека децата може да имаат повремени тешкотии да заспијат поради конкретни ситуации, како што се стресни настани, промени во рутината или здравствени проблеми. Меѓутоа, ако проблемите траат подолг временски период и влијаат на квалитетот на животот на детето, потребно е да се побара помош со цел решавање на проблемот.

Ако се сомневате дека вашето дете доживува несоница, препорачливо е да се консултирате со вашиот педијатар. Докторот може да ви помогне да ги идентификувате можните причини и да понуди конкретни стратегии и препораки за подобрување на навиките за спиење на вашето дете или пак, да ви препорача соодветна медицинска терапија.

Нашите специјалисти педијатри ви стојат на располагање. Закажете преглед за вашето дете на 02 3091 484