Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

28.09.2022

Kога се појавува и што може да предизвика тромбоза?

Тромбозата е потенцијално животозагрозувачка состојба која може да предизвика згрутчување и стопирање на снабдувањето со крв на органите, што може клинички да се манифестира, меѓу другото, како срцев или мозочен удар. Исклучително е важно да се знаат карактеристиките на тромбозата, нејзините причинители и начини за намалување на ризикот од згрутчување со цел да се избегнат можни сериозни компликации.

Какви болести може да предизвика?

Тромбозата се јавува кога се формира згрутчување во вена или артерија што ја спречува правилната циркулација на крвта во нив. Ако згрутчувањето се појави на вените на долните екстремитети, зборуваме за длабока венска тромбоза. Од друга страна, ако тромб се смести во белите дробови, може да предизвика ургентна медицинска состојба позната како белодробна емболија. Ако згрутчувањето мигрира во артериите на мозокот, може да дојде до цереброваскуларен инсулт (мозочен инфаркт). Ако дојде до прекин на циркулацијата на крвта во коронарните артерии на срцето, зборуваме за миокарден или срцев инфаркт.

Како може да се спречи?

Некои мерки за спречување на создавање на тромби во организмот се:

  • Намалете го консумирањето на сол.
  • Пешачете почесто.
  • Во случај на појава на болест која може да предизвика тромби (срцеви аритмии, проширени вени, проблеми со коагулацијата…) антикоагулантните лекови ќе помогнат да се намали ризикот од тромбоза.

Дали младите лица кои спортуваат и навидум се здрави треба да се грижат за појава на тромбозата?

Иако сигурно возрасната група во која овие згрутчувања се почести е кај лица постари од 60 години, тромбозата може да се појави во која било возраст, особено кај жените кои земаат контрацептивни таблети или доколку постои генетска предиспонираност кон тромбози.

Дали постои начин да се превенира тромбозата?

Иако постојат антикоагулантни лекови кои го намалуваат ризикот од тромбоза, клучот за избегнување на овој тип на згрутчување е избегнување на подолги периоди на неподвижност. Пешачењето, спортувањето или било која друга физичка активност е од суштинско значење за да се намали ризикот од појава на тромбоза.

Дали секогаш болката на нога и мускул е поврзана со присуство на тромб?

Најчестите симптоми во случај на присуство на тромб се оток, зголемена температура на кожата или болка во екстремитетот. Овие симптоми често може да се помешаат со мускулно-скелетна болка или повреда. Во овие случаи, неопходно е да се направи тест наречен „ехо-доплер“, кој овозможува прекинот на протокот на крв да се визуелизира брзо, ефикасно, лесно и да се идентификува местото каде се наоѓа тромбот.

Доколку ги имате овие симптоми или мислите дека можеби сте склони кон згрутчување на крвта, не се двоумете, обратете се кај Вашиот лекар. Во нашата клиника ги имаме најдобрите специјалисти по трансфузиологија, кардиологија, васкуларна хирургија и радиологија кои ќе ви овозможуваат соодветен и персонализиран третман.

Закажете го Вашиот преглед на 02 3091 484