Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

20.08.2015

Консумација на засладени напитоци како причина за зголемена смртност од дијабет и кардиоваскуларни

Консумација на засладени напитоци како причина за зголемена смртност од дијабет и кардиоваскуларни болести

Во период од 1980-2010 година на повеќе од 600.000 испитаници во 51 земја спроведени се 62 иследувања поврзани со консумацијата на засладени напитоци.Иследувањата се фокусирани на смртноста предизвикана од дијабет, кардиоваскуларни болести и малигните тумори.Во засладени напитоци се вбројуваат газираните засладени сокови, засладени ледени чаеви, енергетски напитоци, овошни засладени сокови и домашни овошни сокови.Резултатите од студиите покажале дека консумацијата на засладени напитоци била причина за смрт предизвикна од дијабет кај 130.000 испитаници, од кардиоваскуларни болести кај 45.000 и кај 6.000 од малигни тумори.Утврдено е дека кај адолесцентите кои консумираат засладени напитоци хроничните болести се во поголем пораст отколку кај возрасните.Истражувањата укажуваат на фактот дека во сиромашните земји и земјите во развој потрошувачката и смртноста поврзана со консумација на засладени напитоци е за 70% поголема во однос на развиените земји. Земјите на Латинска Америка и Мексико го држат приматот во одонос на консумацијата на засладени напитоци.Редуцирање на консумацијата на засладени напитоци треба да биде глобален приоритет со цел спречување на морталитетот поврзан со оваа штетна диететска навика.