Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

05.10.2022

Менопауза – неминовна фаза од животот на секоја жена

Менопаузата е физиолошки процес кој се јавува кај жените околу педесеттата година од животот и е резултат на хормоналниот дефицит на естроген и прогестерон, кои поради намалените нивоа престануваат да ја извршуваат својата функција. Покрај губењето на циклусот, менопаузата вклучува и низа промени кои можат да влијаат на квалитетот на животот кај многу жени.

Како се манифестира менопаузата?

Симптомите на менопаузата се индивидуални. Се појавуваат во фази и имаат различен степен и интензитет кај секоја жена.
Пред да започне менопауза постои еден период познат како перименопауза и тој може да трае извесно време пред да се случи самата менопауза.

Најчести симптоми во првите години, дури и во перименопауза може да бидат:
• Климактеричен синдром: топли бранови и несоница
• Психолошки симптоми: анксиозност, лошо расположение и емоционална нестабилност

Помеѓу две и три години по последниот циклус:
• Вулво-вагинална атрофија
• Генерализирана сувост

Помеѓу 5 и 10 години по губењето на циклусот:
• Остеопороза
• Кардиоваскуларни болести

Кои се придобивките од спортувањето за време на менопаузата?

Индивидуализираните физички вежби, односно умереното вежбање, прилагодено на возраста и индивидуалната состојба на секоја жена, се препорачливи и пожелни поради нивните позитивни ефекти за општата здравствена состоба.

Тие придонесуваат кон:

  • Мускулно-скелетни придобивки. Вежбањето ја зголемува коскената маса (намалувајќи го ризикот од остеопороза). Во комбинација со одржан мускулен тонус, ризикот од паѓање и скршеници се наалува.
  • Придобивки за саркопенија (губење на мускулна маса). Жените со зачуваана мускулната маса имаат далеку поголема подвижност и рамнотежа.
  • Придобивки против кардиоваскуларните и метаболичките ризик фактори. Вежбањето влијае позитивно на регулацијата на крвниот притисок, дислипидемијата (холестерол-триглицериди), дијабетесот и отпорноста на инсулин и секако врз контролирање на прекумерна тежина.
  • Когнитивни ефекти, расположение и квалитетен живот. Вежбањето помага за врамнотежување на хормонте, особено оние на среќата, кои влијаат на подобрување на целокупната добросостојба.
  • Намалување на болка. Болките како последица на фибромијалгија и остеоартикуларни проблеми можат значително да се ублажат.

Физичката активност која се практикува ќе зависи од физичката состојба на жената, но во секој случај мора да биде умерена. Откако ќе се започне со редовно вежбање, веднаш ќе се забележат позитивни ефекти врз расположението, а заморот и стресот ќе се неутрализираат. Ќе се подобри и квалитетот на сонот. Секако интензивното вежбање треба да се избегнува попладне и навечер.

Покрај спортувањето, други активности кои ги препорачуваме за справување со менопаузата се:

  • Избалансирана исхрана
  • Намалете ги токсичните навики (конзумирање алкохол и тутун)
  • Одржувајте активен живот од социјален и интелектуален аспект, дружете се, разговарајте.
  • Одете на редовни медицински прегледи
  • Еднаш годишно направете остеодензитометрија (мерење на густината на коските).

Во клиничката болница Жан Митрев, ви стои на располагање стручниот тим гинеколози, ендокринолози, дијабетолози и ортопеди кои можат да помогнат со совети, дијагностика и персонализиран третман на оваа состојба кај жените.

По повод месецот на женското здравје Клиничката болница Жан Митрев нуди специјални пакети за превенција и дијагностика. А со секоја направена мамографија добивате бесплатно ехо на дојка и остеодензитометрија – мерење на густината на коските.

Закажете го вашиот преглед на 02/ 3091 484