Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

24.01.2023

Миоми во матка – симтоми, дијагноза и третман

Се проценува дека четири од пет жени на возраст меѓу 30 и 50 години може да имаат миоми/фиброиди на матката. Во повеќето случаи станува збор за бенигни тумори кои не даваат симптоми. Сепак кај една третина од пациентите може да се јават: обилно крварење за време на циклусот, абдоминална болка, непријатност при сексуален однос итн.
Освен болката, миомите можат да предизвикаат анемија и да влијаат сериозно на квалитетот на животот на жената. Тие можат да придонесат и за неплодност бидејќи нивното постоење го отежнува имплантирањето на ембрионот, што резултира со повторени спонтани абортуси.

Што се миомите на матката?

Познати уште како фиброиди, тие се абнормални маси, бенигни тумори кои растат во матката, но понекогаш се појавуваат и на грлото на матката.
Фиброидите можат да пораснат на мускулниот ѕид на матката кон внатре и кон надвор. Овие израстоци обично не се канцерогени и немаат тенденција да станат канцерогени.
Оваа бенигна патологија е многу распространета. Така дури 80% од жените некогаш во текот на нивниот живот ќе се судрат со фиброиди. Нивното лекување се препорачува само кога тие предизвикуваат симптоми или го отежнуваат забременувањето.
Фоибродите според тоа каде се наоѓаат вообичаено се делат во три категории: субсерозни, интрамурални и субмукозни. Приближно 55% од фиброидите се субсерозни, 40% се интрамурални и 5% се субмукозни.

Кои се причините за појава на миомите?

Причините за појава на миомите се непознати, но се смета дека се тесно поврзани со женските хормони: естроген и прогестерон.
Во менопаузата, кога овие хормони исчезнуваат, растот обично престанува, дури и големината може да се намали. Но, обично не исчезнуваат целосно.

Видови фиброиди

Фиброидите може да се класифицираат според нивната локација:

 • Во внатрешниот дел на мускулниот ѕид на матката – субмукозни фиброиди.
 • Во средниот дел на мускулатурата на матката, без испакнување ниту внатре ниту надвор: интрамурални.
 • Во површинскиот дел од ѕидот кои се туркаат кон надвор: субсерозни фиброиди.

Кои се симптомите?

Симптомите предизвикани од фиброидите зависат од нивната локација и нивната големина. Нивната големина може да варира од микроскопски димензии до големи колку портокал или дури и поголеми. Сепак, обично оние со големи димензии се тие кои јавуваат најсериозни симптоми.

Повеќето од овие бенигни тумори се мали и не предизвикуваат симптоми, но долгите менструации, болка и притисок во карлицата можат да бидат дел од знаците.

Како симптоми најчесто се:

 • Абнормално крварење, обилни менструации или крварење меѓу циклусите.
 • Карлична и/или лумбална болка.
 • Уринарна инконтиненција.
 • Стерилност, во низок процент.
 • Непријатност при сексуален однос.
 • Запек поради притисок врз ректумот.

Како се дијагностицираат?

Дијагнозата се поставува со гинеколошки преглед, вагинален преглед или абдоминална палпација. Гинеколошкиот ултразвук ги идентификува фиброидите на матката дефинирајќи ја нивната локација и големина.

Како се третираат миомите?

Третманот се препорачува само доколку предизвикуваат симптоми и потоа во зависност од возраста на жената, нејзините преференции итн. се избира соодветен третман.

Постојат неколку видови на третман:

 • Комбинираните хормонски контрацептиви често го намалуваат крварењето.
 • Аналози на гонадотропин-ослободувачки хормон. Тие обично се користат само пред операција за намалување на големината на миомот.
 • Модулатори на прогестерон. Тој е многу ефикасен во намалувањето на големината на миомот, а исто така и на крварењето, но може да предизвика сериозни несакани ефекти.
 • Емболизација на артериите кои одат до израстокот. Целта е да се прекине снабдувањето со крв на миомот со инјектирање на васкуларните оклузивни материи преку катетер.
 • HIFU. Ги уништува фиброиди со помош на ултразвук. Брза интервенција која не бара засеци. Ефикасно е за оние интрамурални фиброиди кои не надминуваат 7-8 cm во големина.
 • Радио фрекфенција. Се изведува вагинално, со тенка игла која нанесува топлина во внатрешноста на миомот и го некротизира ткивото.
 • Операција со која се зачувува матката. Се состои од отстранување на фиброиди со помош на техники како што се лапароскопија, хистероскопија или лапаротомија.
 • Хирургија. Хистеректомија, или целосно отстранување на матката, може да се направи лапароскопски. Оваа операција е индицирана само кај жени кои повеќе не сакаат да имаат деца и сакаат да ги решат симптомите на фиброиди.

Во Клиничката болница Жан Митрев располагаме со тим специјалисти кој ќе помогне во изнаоѓање на решение за третман на фиброиди и сите други гинеколошки и уро-гинеколошки проблеми.
Закажете го вашиот термин на 02 3091 484