Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

21.01.2016

Мирен и конфорен амбиент преку специјално осветлување во новата болница

Комплетното осветлувањето на новата болница  на д-р Жан Митрев е покриено со расветни тела од реномираната компанија од Холандија –  „Филипс“. Концептот на осветлувањето на фасадата се базира на почитување на функционалноста на објект. Основната цел е да се осигура психолошкиот и физичкиот комфорт на пациентите и да се создаде мирен и конфорен aмбиент.

Секундарна цел е реализација на одржливо, енергетски-ефикасно решение во кое трошоците за инсталација и одржување се сведени на минимум.
Поделба на функционален осветлување како што е осветлувањето на влезниот атриум , влезот за итна помош и паркингот, како и акцентно осветлување со нагласување на карактеристични архитектонски елементи.
100% LED реализација која нуди невидена слбода на дизајн.

Првиот впечаток е најважен

Создаден добар прв впечаток со пријатен амбиент

Атмосфера со хармонично осветлување која инспирира доверба

Осветлувањето го поддржува водењето и ориентацијата

Комбинација на функционални и декоративни аспекти

Осветлување  на ходници

Ходниците и површините за циркулација се артериите на објектот
Осветлувањето се фокусира на насоките, безбедноста исигурноста. Дифузно, хомогено осветлувањесо избегнување на сјај и темни точки
Паметниходници–одлична можност за заштеда на енергија преку контрола на светло со помош на сензори
Температурана боја на осветлувањето топло бела од 3000К, за креирање на топла домашна атмосфера
Осветлување соби за чекање исклучивo LED
Контрастите се направени со цел да стимулираат интеракција меѓу луѓето

Целта е да се направат собите за чекање да изгледаат живо
Ова се постигнува со користење на компакт кружни LED светилки
Таму каде што светилките се поставени блиску до ѕидовите видлива е пријатна игра на светлосните зраци

Осветлување соби за преглед исклучиво LED

Оптимално светла боја и боја со висок квалитет помага при рендерирање на дијагнозата
Различни нивоа на осветлување кои создаваат различни атмосфери
Оптимална употреба на дневна светлина
Пред и после третманот општото светло може да биде смирувачко

Осветлување соби за дијагностика

Чувство на смиреност и удобност

Осветлувањето помага да се создаде смирувачка атмосфера
Решенија од едноставна и ефективна бела светлина до обоено осветлување
Проекции избрани од страна на пациентот за време на прегледот и дијагностицирањето
Пациентите се чувствуваат повеќе опуштенои се создава одвлекување на вниманието
DALI(дигитално) регулационо осветлување

Соби за дијагностика

LED осветлување со помош на компакт вградни кружни светилки со голема ефикасност.
Обезбедена бела светлина со многу мала потрошувачка на енергија.
Висока ефикасност, заштеда до 80% во споредбасо халогени светилки.

Едноставни за инсталација, DАLI–дигитална регулација, се регулира со потенциометар
Удобно светло:
Температура на боја 3000K,
Фактор на блескотење UGR19,
Коефициент на репродукција на бои CRI8

Осветлување соби за пациенти

Создавање атмосфера каде пациентите се чувствуваат како дома
Флексибилни соби за да се сместат пациентите но исто така, овозможуваат добри работни услови за вработените
Искористување на природната моќ на светлината
Истражувањата покажуваат дека светлината влијае на нашето здравје и благосостојба
Светлината може да подобри параметри како сон, расположение, депресија и должина на престој
Светлината може да помогне за поддршка на биолошкиот часовник

Осветлување надворешен простор

Metronomis LED

Ефикасниот и безвременски Metronomis LED опфаќа дизајн, висок квалитет во осветлувањето и единствена игра на светлосни ефекти
Целиот спектар е модуларен со столбови за светлосни ефекти и затоа нуди висок степен на флексибилност, не само во однос на архитектонски контекст, туку и во однос на различната примена.

Здравје и удобност

Карактристики на користењe LED производи:
Репродукцијана боја>80
Прилагодена контрола на одблесок
Без UV и IR зрачење
Без непотребно загревање
Механичка стабилност
Електрична стабилност
Не содржат жива (Hg)
Ниска емисија на CO2