Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

26.02.2024

Не дозволувајте пролапсот и инконтиненцијата да влијаат на квалитетот на вашиот живот

Информирајте се за решенијата кои се на располагање

Гениталниот пролапс или попознат како спуштена матка и уринарната инконтиненција се честа состојба – дури повеќе од 67% од жените ќе бидат засегнати од овој проблем во текот на својот живот.
Пролапсот се случува како резултат на ослабувањето на ткивата и мускулите во карлицата при што матката се поместува односно се спушта од својата нормална положба и тоа најчесто заедно со вагината, мочниот меур и каналите. Тогаш станува збор за уро-генитален пролапс при што е нарушена не само анатомска позиција, туку и самата функција на засегнатите органи.

Поедноставно кажано, нарушената анатомска позиција е всушност кила (хернија) на еден или повеќе делови од внатрешните генитални органи на жената и на самиот мочен меур и/или уретрата (изводниот мочен канал).

Нарушената функција се манифестира со проблеми со мокрењето и може да варираат од зачестено мокрење со или без чувство на нагон за мокрење, преку стрес – инконтиненција (подмочување при напор, кашлање, кивање, смеење, сексуален однос итн.), нецелосно празнење на мочниот меур, уроинфекции, нарушени или неможни сексуални односи.

Причините се многубројни, но пред се доминира возрастa, породувања (особено вагинални), обезноста, физичката работа, наследните фактори, слабоста на мускулнопотпорните структури итн.
Важно е секоја жена да биде свесна дека постои ефикасно и трајно решение за овие проблеми.
Станува збор за вагинални операции кои се минимално инвазивни, со кус престој во болница и брз опоравок што овозможува враќање на секојдневните активности без последици.

Проф. д-р сци. Васил Илиев има долгогодишна пракса во имплементација на модерните реконструктивни интервенции за разни типови на пролапс на матката и/или вагината како и трајно решавање на инкотиненцијата на урина.

За да закажете термин јавете се на 02/3091-484