Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

16.05.2014

ОДРЖАН 7-ми НАУЧЕН КЛУБ ЗА 2014 ГОДИНА

ОДРЖАН 7-ми НАУЧЕН КЛУБ ЗА 2014 ГОДИНА

Во рамките на седмиот научeн клуб кој се одржа на 24.04.2014 година, имавме задоволство да го имаме Др. Роберт Сафтич за гостин. Др. Сафтич е неврохирург кој работи во Специјалната болница за неврохирургија и ортопедија ”Аксис” од Загреб, Хрватска. Неговото предавање беше на тема “Минимално инвазивна хирургија на карлица”.

Во ова излагање беа презентирани основите и карактеристиките на ваквиот тип на хирургија и можностите за нејзина апликација. Беа дискутирани индикационите подрачја каде оваа метода би била прв избор за третман. Искуството на Др. Сафтич во Хрватска зборува за тоа дека минимално инвазивната хирургија дава позитивни резултати, особено во третман на дискус херниите кои се се́ почести меѓу населението. Во делот за дискусија беа покренати многу прашања околу оваа метода.