Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

10.12.2010

ОДРЖАНА ЕДНОДНЕВНА ИНТЕРНАЦИОНАЛНА РАБОТИЛНИЦА ЗА СПИРОЕРГОМЕТРИЈА ВО БЕЛГРАД 2010

ОДРЖАНА ЕДНОДНЕВНА ИНТЕРНАЦИОНАЛНА РАБОТИЛНИЦА ЗА СПИРОЕРГОМЕТРИЈА ВО БЕЛГРАД 2010

На работилницата претставник од ПЗУ „Филип Втори“ беше д-р Јулијана Шорко – Андреевска која имаше можност да ги слушне предавањата на P.G. Agostoni, Milan, M.F. Piepoli, Piacenza од Италија, С. Дамјановиќ од Белград, М. Дејанин-Илиќ, Нишка Бања, С. Мазиќ, Белград и да ја проследи демонстрацијата на тестот во живо, со објаснувања на постапката за подготовка на тестот, изведувањето на самиот тест и толкувањето на резултатите.Овој тест има исклучително значење и примена при кардиоваскуларна процена на спортисти и во Република Србија е задолжителен за дозвола за натпреварувачко занимавање со спорт. Во Србија има 3 центри кои рутински го спроведуваат, a во Словенија и Хрватска има 10 центри каде што се изведува кардиопулмонален стрес-тест.