Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

04.09.2017

Полисомнографија- најсигурен метод за утврдување на престанок на дишењето во текот на сонот (sleep apnea)

Вашето дете повремено `рчи во сон, таа состојба е присутна подолго време, има немирен сон, често се буди, има зголемено ноќно потење или пак сте забележале дека престанува да дише во текот на сонот…  Ова се симптоми кои наведуваат дека Вашето дете има сериозен здравствен проблем и затоа е потребно да се направи стручно испитување. И кога ќе се вклучи црвено светло, неизбежно е да се закаже педијатриски преглед!

Педијатрите од ЖАН МИТРЕВ КЛИНИКА ќе го прегледаат Вашето дете и доколку има потреба ќе се направи полисомнографско снимање. Тоа е најточна и најсигурна метода со која се потврдуваат промените  во дишењето во текот на сонот кај Вашето дете.

Овие промени во  дишењето може да се резултат на зголемени крајници, дебелина, поради промени во структурата на лицето или пореметувањето во преносот на сигналите од нервите кон мускулите .

Mозокот е најчувствителен орган  на намален  внес  на кислород , а кога  ова се случува во раното детство може да предизвика сериозни проблеми во неврокогнитивниот развој кај децата, како и проблеми во однесувањето (агресивно однесување, хиперактивност), но  и послаби резултати во  училиште. Ноќната апнеа или престанок на дишење во тек на сон  се јавува  кај 1-5% од  детската популација  помегу 2 -8 годишна возраст. Овој период  на рано детство се карактеризира со интезивен раст и развој на многу органи и системи, а намалениот  внес на кислород во овој период  ќе резултира со сериозни  промени во функцијата на истите

Најчест симптом кој што родителите го забележуваат  е `рчењето во сон. Многу од децата повремено `рчат  кога имаат вирусни инфекции на горните дишни патишта, или заради  зголемени крајници. Дали `рчењето кај Вашето дете е сериозен проблем кој може дополнително да влијае на неговото здравје ќе се утврди со со полисомнографско снимање. Тоа испитување се прави со софистициран мал апарат кој се аплицира на пациентот непосредно пред спиење. Снимањето се одвива во домашни услови при што апаратот регистрира  бројни параметри кои се анализираат и од каде Вашиот доктор може да ја утврди тежината  на состојбата, а со тоа да предложи и соодветен третман за разрешување на истата. Затоа, закажете го прегледот кај Вашиот педијатар доколку детето ги има горенаведените симптоми!