Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

12.01.2012

ПЗУ Поликлиника Струмица

Посета на ученици од средното медицинско училиште во Струмица

Од 14 Септември 2011 година сите специјалистички и субспецијалистички прегледи кои досега се извршуваа само во Скопје, сега се вршат и во Поликлиника ФИЛИП ВТОРИ СТРУМИЦА во Струмица и тоа:Специјалистички кардиолошки прегледи за деца и возрасни (мерење на притисок, ЕКГ, ехо на срце, ехо на каротиди и доплер на нозе)Васкуларни прегледи (ехо на каротиди и доплер на крвни садови на нозе)24 часовен ЕКГ и АБП холтер мониторингКСТ (коронарен стрес тест)ТЕЕ (трансезофагијална ехокардиографија)

Спирометрија и одредување на терапија

Специјалистички трансфузиолошки прегледи (доплер на вени)

Специјалистички ортопедски прегледи за деца и возрасниЕхо на колкови на новороденчињаЕхо на мускулоскелетен системАпликација на кортикостероид и анестетик во зглобАпликација на хијалуронска киселинаПоставување и вадење на мала и голема гипсена лонгетаПоставување и вадење на мал и голем циркуларен завојПункција на голем зглоб

Специјалистички гастроентерохепатолошки прегледи за деца и возрасни (ехо преглед на сите органи во абдомен: желудник, панкреас, црн дроб, жолчка, слезенка, бубрези)Ректоскопија

Абдоменални хируршки прегледи- Хируршки преглед- Абдоменален хируршки преглед- Анален преглед со ректално туше- Анален преглед со аноскоп

Специјалистички уролошки прегледи (ехо преглед на бубрези и мочни канали, урогениталии, простата)

Специјалистички прегледи на тироидна жлезда

Специјалистички прегледи на дојка

Лабораториски испитувања:Комплетна крвна слика со биохемиски анализи (холестерол, триглицериди, уреа, креатинин, АСТ, АЛТ, електролити, гликоза)Тироидни хормониТумор маркериСрцеви маркериТумор маркери за дојка и јајнициПролактинИнфективни маркери итн.

Микробиолошки испитувања:Микробиолошка анализа на брис на ранаБрис од очи, брис од искашлокБрис од нос, грлоМикробиолошка анализа на урина за уринокултура

Трансфузиолошки услуги:Шема за антикоагуланта терапијаПртоттромбинско времеД-димериФибриногенЕнзимски тестОдредување на крвна група и др.

Преврски на рана (обработка на мали и големи и преврски)

Други услуги:Интравенска апликација со и без терапијаИнтрамускулна апликација со и без терапијаЦитолошки наодХистопатолошки наодПлеврална пункцијаАбдоминална пункција на асцитна течностИнфузија со и без терапија и др.