Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

21.02.2017

Редовен гинеколошки преглед за одржување на здравјето на репродуктивните органи

Жените и девојките кои се сексуално активни треба да одат на преглед кај својот гинеколог барем еднаш годишно. Овие прегледи се многу важни за навремена рекација доколку специјалистот забележи некои промени на репродуктивните органи, а со тоа брзо и навремено да се лекуваат. Гинеколошкиот преглед се состои од преглед на надворешните гениталии и вагинален преглед.

Зошто е важен гинеколошкиот преглед?

Најдобро време за гинеколошки преглед е осмиот дo дванаестиот ден од менструалниот циклус. За време на гинеколошкиот преглед се прави анамнеза, а по прегледот и согласно добиените резултати, гинекологот ќе даде препорака за следна контрола. Почести гинеколошки прегледи се препорачуваат при следни состојби: доколку се забележат промени во менструалниот циклус (зачестеност, обилност или болки), кај болки во долниот дел на абдоменот, зголемен вагинален исцедок или пак при абнормални наоди од ПАП тестот. Чести контроли се препорачуваат и доколку пацинетот користи хормонска терапија, при бременост итн. Посета на гинеколог е важна и по влегување во менопауза и престанок на менструално крварење бидејќи некои од туморите се појавуваат во менопаузата.

Што е колпоскопија?

Колпоскопија е дијагностичка процедура за гинеколошки преглед на надворешните гениталии, вагината и грлото на матката преку посебен уред за зголемување наречен колпоскоп. Со овој преглед можат да се дијагностицираат промени на вулва, вагина и грло на матка, кои што не можат да се видат со голо око, и врз основа на тоа да се одредат понатамошните постапки. Со оваа метода се надополнува ПАП брисот на грлото на матката и се стекнува целосен увид во неговото здравје. Прегледот се изведува како стандарден гинеколошки преглед, со помош на колпоскоп, кој е безболен и трае 3-5 мин.

Кога се прави колпоскопија?

Колпоскопија може да се прави при секој гинеколошки преглед, или кога постои причина за тоа, при абнормални резултати од ПАП тест, кај промени на грлото на матката во вид на ранички, при појава на крварење после сексулаен однос или при постоење на полни брадавици. Исто така, кај забележани други промени на грлото на матката како полипи, воспаленија, бели промени, еритроплакии, како и по примена терапија или по операција на грло на матка е неопходно да се направи оваа процедура.

Одржувајте го Вашето здравје, редовно посетувајте гинеколог!