Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

16.05.2014

Рехабилитација и физикална терапија во хирургијата

Рехабилитација и физикална терапија во хирургијата

На 28.03.2014 година, во Стопанска комора на Македонија, СБХБ “Филип Втори” и Здружението на физиотерапевти на Р. Македонија одржаа семинар на тема: Рехабилитација и физикална терапија во хирургијата. Семинарот беше отворен од страна на претседателот на здружението Далибор Стојановски и директорката на лекари на СБХБ “Филип Втори” Др. Тања Анѓушева.

Свои презентации имаа физиотерапевтите од СБХБ “Филип Втори”, на следниве теми:

1. Физиотерапевтска документација во СБХБ “Филип Втори”- Олгица Димитров2. Физикална и респираторна терапија кај ХОББ – Анета Манасиева3. Влијание на интермитентен ЦПАП третман во респираторна рехабилитација кај кардиохируршки пациенти – Блаже Арсов4. Рехабилитација кај акутен ЦВИ – Горан Дракалски5. Рана рехабилитација по имплантација на ТЕП на колено – Влатко Минов6. Ампутации и рехабилитација – fast track рехабилитација – Проф. Др. Ѓорѓи Зафировски

Успешноста на семинарот беше поддржана со високата посетеност од страна на физиотерапевти од повеќе рехабилитациони центри и установи, каде се спроведува физикална терапија од цела Македонија. Посебно не радува присуството на млади колеги и нови членови на Здружението кои се отворени за едукација, нови знаења и размена на искуства.