Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

30.04.2014

СЕ ОДБЕЛЕЖА НЕДЕЛАТА НА БОРБА ПРОТИВ СРЦЕВОСАДОВИ ЗАБОЛУВАЊА

СЕ ОДБЕЛЕЖА НЕДЕЛАТА НА БОРБА ПРОТИВ СРЦЕВОСАДОВИ ЗАБОЛУВАЊА

Традиционално и оваа година, во периодот од 21 до 28 февруари беше одбележана неделата на борба против срцевосадови заболувања. По тој повод, СБХБ Филип Втори и Црвениот крст на град Скопје, уште еднаш ја покажаа својата хуманост и грижа за здравјето на сите жители на Македонија. Под мотото “ЖИВОТОТ Е УБАВ ПОД 7” беа реализирани неколку активности наменети за превенција од дијабет. Едукативната брошура со истоимениот наслов во која можат да се најдат седум едноставни чекори за унапредување на нашето здравје, беше дистрибуирана низ повеќе центри и е достапна за секој заинтересиран.

Сл. 1

Во рамки на едукативниот дел, во просториите на Црвен крст беа одржани две интерактивни предавања, од страна на психолог и лекар интернист од СБХБ Филип Втори за медицинските аспекти на дијабетот, како и психолошките компоненти и начините на превенција. Овие предавања беа наменети за младите волонтери како популација која е во еден животен период на интензивен развој и влогот во здрав живот е од пресудно значење за нивното лично здравје, но и здравјето на поколенијата. Оваа година беа повторно овозможени и спроведени бесплатни педијатриски – кардиолошки прегледи за оние кои имаат потреба од нив, а не можат истите да си ги обезбедат. Десет деца од Домот за деца со воспитно-социјални проблеми “25 Мај” имаа можност да го проверат своето здравје и да почувствуваат дека постојат луѓе кои не ги забораваат и се грижат за нив.

Сл. 2

Дополнително, она што е веќе препознатлив дел од одбележувањето на оваа недела, беа посетени три семејства на веќе оперирани пациенти од кардиоваскуларни заболувања, на кои им беа донирани хуманитарни пакети и симболични поклони како знак на благодарност за нивната доверба. Она што за нас како тим беше најзначајно е да чуеме како се тие и како напредуваат во нивното опоравување. Поддршката која доаѓа од нас и од нивните семејства е нешто кое многу им помага во превземањето одговорност за своето здравје. Оваа активност и понатаму ќе биде дел од нашата пракса, не само во рамки на одбележување на неделата, туку и во нашата секојдневна работа.