Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

27.06.2016

Секоја повреда и здравствен проблем покриени од тимот на д-р Митрев

Единаесети ден од почетокот на „Ракометниот камп Кирил Лазаров 7“ , лекарскиот тим на д-р Жан Митрев ги покрива сите здравствени проблеми кои ги имаат учесниците на ова големо ракометно дружење. Д-р Гоце Тошески лекарот на првата смена од кампот го изјави следното:
„ Работата со деца е прилилично одговорна и непредвидлива но секогаш интересна. Во текот на престојот во кампот нашиот тим се сретна со претежно очекувани спортски повреди од бенигнен карактер на кои одговоривме навремено. Беа третирани околу 60 деца главно поради мускулно тетивни истегнувања, набиеници кожни изгребаници поради пад при тренирање, сончаници следени со лесни главоболки.
3 деца развија температура поради горнореспираторни инфекции за кои беа покриени со терапија и текот на нивната состојба одеше лесно така што сите продолжија со редовните тренинзи по 24 часовно мирување и следење.“ Спортските повреди се најчести , но во многу помал број кога ќе се направи споредба со минатогодишниот камп. Просторијата која е адаптирана како импровизирана амбуланта, најисполнета е после вечерата. Тогаш децата доаѓаат за потребните физеотерапевтски третмани кои им помагаат во ублажувањето на проблемите кои ги здобиле во текот на тренинзите или некој застарени повреди.
Затоа што добар дел од учесниците на кампот се активни спортисти кои секојдневно имаат тренинзи во своите матични клубови. Освен спортските повреди медицинскиот тим е тука и за сите останати здравствени нарушувања. За време на тренинзите тимот е присутен на трите игралишта за да може што побрзо да реагира доколку има потреба. На кратка посета на кампот беше и медицинскиот директор на болницата д-р Тања Анѓушева со неколку свои колеги од болницата. Впечатокот на сите е ист , кампот е одлично организиран мислено е на секој детаљ.
Во текот на денот иако се одржуваат по 2 тренинзи , децата имаат доволно време и за слободни активности, друшење и забава. Со оглед на податокот дека се работи за голема бројка на деца, дисциплината е на високо ниво , за што најмногу влијае присуството на Лазаров и на тренерите бидејќи децата во нив гледаат ликови кои им служат за пример во спортот но и воопшто во животот. Комплексот на хотелот „Аквалина“ кој се наоѓа на брегот на Охридското езеро на сите учесници на кампот им нуди одлични услови за престој.