Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

15.11.2016

Со успешната операција продолжен животот на пациент од Пула

Разговорот со Иван Лицул, син на хоспитализираниот Бранко Лицул од Пула, Хрватска, го започнавме со едно големо БЛАГОДАРАМ што постоите и што го запознавме др. Жан Митрев со тимот.  „Среќни сме сите ние од земјите од Балканот, што овде, во Македонија, има ваква специјална, современа болница. Со уникатни, квалитетни услуги понудени од врвни професионалци, каде и невозможното вие го правите реално“, нескромно говореше Иван за искуството и приемот во болицата “Филип Втори“.  Да се спаси живот, или да се овозможи квалитетен живот е несомнено најблагородна работа. Вие тоа секојдневно го правите и го зголемувате бројот на членови во клубот на задоволни пациенти“, говореше Иван. Нивниот пат пред да стигнат до болницата бил макотрпен, пропратен најчесто со непријатни вести. По дијагностицирањето на болеста исхемија на левата нога, од август се до 31 октомври, годинава, се соочиле со три неуспешни операции во клиниките во Пула и Ријека. Врв на разочарувањето била веста дека понатамошниот живот на Бранко е поврзан со ампутирање на ногата. „Секако, за нас тоа не беше очекувана, а најмалку прифатлива вест. Затоа и продолживме да бараме други алтернативи, да бараме информации.

Лут сум на лекарите од Хрватска што не беа информирани или пак не сакаа да не информираат дека за ваква дијагноза и за изведување на сложени операции и тоа извршени на наши сонародници, сепак имало излез. За среќа, др. Андриќ од OXY поликлиниката за баромедицина од Хрватска, не упати кај вас и ние веднаш стапивме во контакт со др.Тања Анѓушева. По доставата на потребните документи и пречекот на аеродромот во Скопје, татко ми беше хоспитализиран. Од дијагностицирањето до операцијата не помина многу време, па на 09.11.2016 година тој беше опериран од др.Жан Митрев, а веќе може да кажеме дека имаше успешна операција, раната заздравува, има проток на крв и поволни прогнози“. Како порака од синот Иван беше потенцирано дека навремената информација спасува живот, а тоа е највредното, нешто што не се купува со ниту едни пари. „Затоа, ние ќе ја шириме веста за благодетите, за спасениот живот, за продолжување или подобрување на квалитетот на човечкиот живот, благодарение на професионалноста која ја носат со себе и др. Тања Анѓушева и др. Енвер Идоски, како и на останатиот персонал во болницата. Тоа е наша мисија, знак за благодарност до вас, по враќањето во родната Хрватска. Ова место е  посебно не само поради услугата и персоналот, туку и поради самиот современ објект кој се истакнува по уникатноста на ентериерот, но и пријатна атмосфера која е присутна во секој агол од неа“ , додаде тој.  Ни најавија средба за идната година, поради болката и во другата нога. До тогаш, ние на шеесетгодишниот Бранко Лицул му посакуваме брзо закрепнување и да ужива во среќните и весели моменти со неодамна родената внука од најстариот син.