Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

10.11.2014

Спасувачка операција на десна нога- приказ на случај

Спасувачка операција на десна нога- приказ на случај

Млад пациент на 47- годишна возраст примен во СБХБ “Филип Втори” со изразена болка во десното стопало при минимален напор и во мирување. При прегледот е установено бледа и марморизирана потколеница и десно стопало, на палпација ладно стопало и потколеница десно и не се палпираат пулсации. Пациентот е пушач со хиперлипидемија. Поради гангрена, ампутирана е левата потколеница.Во СБХБ “Филип Втори” направениот ехографски преглед верифицира 100% запушување на a. popliteа lat.dex. скоро по цела должина. Потколенична артериска циркулација се прикажа оскудна од колатерали. Веднаш направен е 64 МСКТ ангиографија на абдоменална аорта со долни екстремитети по протокол со постпроцесинг анализи по стандарди, кој го потврди ехографскиот наод 100% запушување на a. popliteа lat.dex. скоро по цела должина. Потколеничната артериска циркулација се прикажа сосема оскудна од колатерали.

МСКТ СЛИКА ПРЕДОПЕРАТИВНО ( слика 1 )

Индицирана е итна (спасувачка) операција на крвните садови на десната нога. После соодветна предоперативна подготовка, направено е поплитеално (I сегмент) премостување кон a.dorsalis pedis dex. со сегмент од десна автологна вена сафена.Постоперативно, пациентот е хемодинамски и ритмички стабилен, со топла и комплетно сочувана функција на десната нога. Направена е контролна постоперативна 64 МСКТ ангиографија на абдоменална аорта со долни екстремитети по протокол со постпроцесинг анализи по стандарди со уреден проток низ васкуларната протеза со автологна вена низ поплитео- круралното премостување десно.

МСКТ СЛИКА ПОСТОПЕРАТИВНО (слика 2)

Првиот постоперативен ден пациентот е самостојно мобилизиран. Пациентот првиот постоперативен ден е пуштен дома.На контролниот преглед, пациентот се чувствува одлично, пешачи со уреден Доплер наод низ васкуларната протеза со автологна вена на поплитео- круралното премостување десно.