Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

29.09.2017

Светскиот ден на срцето го одбележуваме со успешна 4-та автотрансплантација на срце

My alt text

Вчера, во болницата ЖАН МИТРЕВ беше извршена уште една ретка операција која е специфика за д-р Жан Митрев и неговиот тим. Беше направена автотрансплантација на срце на 64- годишна пациентка на срце која имала терминална валвуларна болест. “Овие пациенти имаат огромно проширување на преткоморите на срцето. Најчесто, пациенти со вакви промени ретко преживуваат бидејќи се случува да им се откачи тромб и да предизвика мозочен или срцев удар. Оваа пациентка е дојдена на време кај нас. Единствено решение за вакви пациенти е автотрансплантација на срце“, изјави д-р Митрев на првата посета на пациентката. На денот после операцијата,  таа е во добра и стабилна состојба, без  компликации.

Автотрансплантација на срце, како процедура ги има истите фази како трансплатанција на срце од друг донор. Разликата е во тоа што кај автотрансплантација на срце се реконструира срцето на пациентот на кого му се прави интревенцијата.

Ова е 4-та  ваква операција на  д-р Жан Митрев од 2000-та година до сега. На пациенти после ваква ретка интервенција им се продолжува животот со години. Последната пациентка со ваква интервенција живееше 13 години после успешната автотрансплантација на срце.

Д-р Жан Митрев и неговиот тим, уште еднаш ја реафирмираа потребата од добивање на дозвола за трансплантација на органи и ткива во болницата ЖАН МИТРЕВ, каде ги има сите потребни услови и кадар за продолжување на живот на многу пациенти од земјата и регионот.

My alt text